Trogodišnji Ajlan Kurdi, čija je tragična smrt privukla još veću pozornost na sudbinu izbjeglica i migranata koji nastoje početi novi život u Europi, pokopan je u petak u Kobaneu s bratom i majkom.

Pokopu Ajlana, njegova petogodišnjeg brata Galiba i majke Rehan prisustvovali su stanovnici Kobanea i gradski dužnosnici. Troje članova iste obitelji utopilo se pred turskom obalom nastojeći iz te zemlje doploviti do grčkoga otoka Kosa.

Dječakov otac Abdulah, jedini član obitelji koji je preživio nesreću, za kurdsku je televiziju kazao kako se nada da će njihova priča potaknuti svijet da se angažira na većoj pomoći izbjeglicama.

Pogrebna povorka prošla je ratom razrušenim Kobaneom, gradom koji su u četveromjesečnim napadima prošle godine uništili džihadisti Islamske države. “Cijeli je svijet ožalošćen i u suzama”, kazao je Mustafa Ebde, novinar porijeklom iz Kobanea, dodajući kako je Ajlanov i Galibov otac shrvan i u šoku.

Fotografija na kojoj se vidi beživotno tijelo trogodišnjeg dječačića koje je more izbacilo na jednu tursku plažu, putem društvenih mreža obišla je svijet.