Gradonačelnica Grada Supetra na Braču, Ivana Marković, posjetila je Jastrebarsko s ciljem upoznavanja rada gradske uprave te ponajviše iz razloga velikog interesa prema uspješno realiziranim jaskanskim ’’e – projektima’’, s kojima Grad Jastrebarsko prednjači pred drugim gradovima i koji su Jastrebarskom s razlogom donijeli titulu Pametni grad – grad budućnosti.
„Pohvalila bi rad Gradonačelnika i gradske uprave, a posebno sustav E-sjednice u kojem je sva dokumentacija dostupna u elektroničkom obliku. Nažalost, to trenutno nije u Supetru riješeno na ovaj način i to će biti prvi korak koji se nadam primijeniti u našoj upravi, da bi ona bila što funkcionalnija i efikasnija“, rekla je Ivana Marković, koja je izrazila veliko oduševljenje sustavom E- sjednice koji uvelike olakšava poslove gradskih službi kod priprema te arhiviranja sjednica Gradskog vijeća i Kolegija Gradonačelnika, a uz pomoć kojeg su ostvarene i velike uštede papira. Zaintrigirao ju je i projekt INFO Jaska kojim Grad Jastrebarsko uspostavlja komunikaciju između lokalne uprave, građana i organizacija civilnog društva preko digitalnih “info točaka” instaliranih na 30-ak frekventnih lokacija na području Grada, čime su smanjeni troškovi oglašavanja, a uz brigu o čišćem okolišu aktualne informacije postale su dostupne svima.
Nadalje, Gradonačelnici je predstavljen i sustav E – ceste online te joj je i prikazana cijela intervencija na terenu, po fazama. Podsjetimo, sustavom E – ceste (WebGIS sustav) uspostavljena je digitalna baza svih nerazvrstanih cesta, kojih Jastrebarsko ima oko 240 kilometara, a kojim se, također uz uštedu papira, omogućuje i konstantna kontrola stanja, radova i troškova, uz brzinu i efikasnost rješavanja nastalih problema.
„To je sustav kojeg širimo i koji će ove godine doživjeti promjene i nove module, pa će ga moći koristiti i mjesni odbori, a u bliskoj budućnosti i svi građani. Tako će biti u mogućnosti prijaviti komunalne probleme koje imaju, ali i pratiti u kojoj su izvedbenoj fazi i koliko je u njih uloženo. Mi na našem primjeru dajemo praktični primjer koliko su ti sustavi efikasni i učinkoviti te koliko ovakvi sustavi olakšavaju poslove i smanjuju troškove, a i siguran sam da će uskoro ovo biti standard u svim gradovima“, rekao je Novosel.
Jaskanska briga o čišćem okolišu ovom je prilikom prezentirana i e – automobilima kojima gradska tvrtka Vode Jastrebarsko d.o.o. ostvaruje peterostruke uštede, e – biciklima koji će uskoro biti dostupni svim sugrađanima na korištenje te i primjerom modernog zelenog otoka kod Glazbene škole. Uz upoznavanje ljepota našega grada, Gradonačelnicu su o povijesnim crticama, kao i o jaskanskoj turističkoj ponudi upoznale djevojke iz Turističke zajednice, a posebno je ostala oduševljena niskoenergetskim jaskanskim vrtićem kojim je u Jastrebarskom riješen problem neupisane djece te kojim su djeci osigurani najbolji uvjeti za odrastanje.
„Slični problemi i izazovi postoje i u gradu Supetru, međutim tamo ima puno manje gradskih naselja, manja je površina, a i manje nerazvrstanih cesta i zato sam sigurna da će prilagodba na ovakav sustav biti i daleko lakša“, zaključila je za kraj Ivana Marković koja je i ujedno, kao poklon iznenađenja, dobila lokot sa imenom Grada Supetra kojeg je zaključala na most Ljube Kraljević u perivoju Erdödy, kao simbol prijateljstva i buduće suradnje između Grada Supetra i Grada Jastrebarskog.
(jastrebarsko.hr)