Kurilski dugodlaki i kartkodlaki bobtail, vrlo rijetka pasmina mačke, koje kod nas nema, a u Europi je najviše zastupljena u Rusiji, bit će predstavljena na međunarodnim izložbama koje u Westgate Shopping Cityju za vikend organizira Savez felinoloških društava Hrvatske.

Kurilski dugodlaki bobtail je prirodno nastala vrsta stara tek više od stotinjak godina. Živjela je u izolaciji na Kurilskim otocima, koji se protežu 1.300 km na sjeveroistok od Hokkaida u Japanu do Kamčatke u Rusiji. Pretpostavlja se da su to zapravo podivljale mačke pasmine Japanskog bobtaila donesene na otok a zbog izolacije otoka otkrivene su tek sredinom 20. stoljeća. U prirodi su izvrsni lovci, posebno ribe, što je jedan od razloga zbog čega ta mačka ima posebnu sklonost prema vodi. Može uloviti ribu tešku i do 5 kg ali i zeca. Kao ljubimci su vrlo privržene, miroljubive i prilagodljive prirode te su zahvaljujući svom karakteru postale brzo popularne. Svoj lovački instinkt u kućnim uvjetima zadovoljavaju lovom na muhe. Ono što je karakteristično za ovu pasminu je gen za kratak rep, pa Kurilski bobtail zbog „pompon“ repa mnoge podsjeća na zeca. U Westgate stiže iz Italije.
No, i zemlja domaćin ima svoje zvijezde, Britanske kratkodlake mačke javnosti poznate iz aktualne televizijske kampanje „Ne kupuj mačka u vreći“, koje su u vlasništvu Zagrepčana Marine i Roberta Hana. Njihova je mačka Nea odigrala glavnu ulogu u reklami.

Na izložbama će biti dvjestotinjak mačaka 20-ak pasmina, a upravo će se u Westgateu izlagači pokušati izboriti kvalifikacije za Mediterranean Winner Show, koji će se održati prvi vikend u travnju u Rimu.

Za javnost je izložba u subotu otvorena od 12 do 21 sat te u nedjelju od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati.

Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.
(PR)

SONY DSC
SONY DSC