Kliničkom bolničkom centru Zagreb (KBC Zagreb) Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) donirala je novi uređaj za pretragu praćenja kimerizma, pretragu neophodnu nakon transplantacije ili presađivanja koštane srži, odnosno krvotvornih matičnih stanica. Riječ je o metodi liječenja kojom se bolesne stanice krvi zamjenjuju zdravima, a koja se u Hrvatskoj jedino provodi u Odjelu za tipizaciju tkiva, Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC Zagreb. Donacijom vrijednosti nešto veće od 200 tisuća kuna zamijenit će se do sada korišteni uređaj i metoda, a koji su prema današnjim znanstvenim i stručnim dosezima postali zastarjeli, zbog čega se pokazala neophodna potreba da se zamijene metodom određivanja polimorfizama jednog nukleotida (SNPs) na aparatu „Real Time PCR“.

Nova metodologija omogućit će otkrivanje već i samo nekoliko bolesnih stanica u krvotoku bolesnika te, kroz ranu dijagnostiku povrata bolesti i pravodobno uvođenje terapijskih postupaka, pridonijeti povećanju uspješnosti liječenja nakon transplantacije koštane srži. Treba reći kako se broj pretraga praćenja kimerizma svake godine povećava, a kao posljedica sve većeg broja bolesnika liječenih metodom transplantacije. Danas je transplantacija koštane srži rutinska i djelotvorna metoda liječenja i daje priliku za izlječenje mnoštva nasljednih i stečenih krvnih bolesti.

„Donacija Erste banke od izuzetnog je značaja za sve bolesnike liječene transplantacijom krvotvornih matičnih stanica kojima će u postransplantacijskom praćenju biti dostupna najmodernija dijagnostika. Ovom vrijednom donacijom Erste banka pripomogla je unapređenju dijagnostike na KBC-a Zagreb, a ono što ovoj donaciji daje dodatnu vrijednost jest činjenica da je Odjel za tipizaciju tkiva Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC-a Zagreb jedino mjesto u Republici Hrvatskoj gdje se provodi dijagnostika praćenja kimerizma te tako ova donacije doprinosi poboljšanje liječenja svim bolesnicima u Hrvatskoj. Na kraju, još jednom najsrdačnije zahvaljujemo Erste banci“, kaže o donaciji v.d. sanacijskog upravitelja KBC Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić

„Posebno smo ponosni na činjenicu da je donacija ovog uređaja rezultat prijedloga naših zaposlenika, koji imali priliku izabrati inicijativu koju će banka financijski podržati. Vjerujemo da će uređaj za praćenje kimerizma, uz dokazanu stručnost te znanje naših liječnika i medicinskog osoblja, u još većoj mjeri pridonijeti povećanju kvalitete posttranplantacijskog praćenja i dijagnostičke obrade bolesnika. Izuzetno nam je drago nam je što smo u tom segmentu mogli dati svoj mali doprinos“, izjavila je Slađana Jagar, članica Uprave Erste banke.

Kimerizam je pretraga koja se provodi nakon transplantacije matičnih stanica, odnosno presađivanja koštane srži. Naime, kako bi transplantacija bila uspješno provedena potrebno je kod pacijenta, u pravilnim vremenskim razmacima, određivati broj zdravih stanica davatelja te pratiti dolazi li u krvi pacijenta do ponovnog pojavljivanja stanica primatelja. Odjel za tipizaciju tkiva Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku medicinu KBC-a Zagreb jedini je laboratorij u Republici Hrvatskoj sa stručnjacima koji imaju znanja za izvođenje i interpretaciju rezultata ove složene pretrage, a kao jedan od rijetkih laboratorija u Europi za nju posjeduje i europsku akreditaciju (EFI). Tijekom više od 30 godina transplantacijom je liječeno preko 2000 bolesnika.
(PR)