Oko dvije tisuće izbjeglica stiglo je na austrijsku granicu iz Mađarske, a taj bi se broj tijekom dana mogao udvostručiti, priopćila je austrijska policija u subotu.

Izbjeglice su po dolasku na granicu u Austriju ulazili pješice, a policija ih je usmjeravala prema kolodvoru u Nickelsdorfu ili do velike koncertne dvorane gdje bi se trebali prijaviti oni koji žele ostati u Austriji.

Kako bi se omogućilo izbjeglicama koji ne žele ostati u toj zemlji da nastave put u pravcu Njemačke, austrijske željeznice organizirale su posebni vlak koji će azilante prevesti dalje u smjeru Njemačke. Tijekom dana planirano je više takvih vlakova.

Nekoliko stotina izbjeglica ukrcalo se noćas u Budimpešti u autobuse koje su osigurale mađarske vlasti te se u dugačkoj koloni uputilo prema granici sa Austrijom.

Mađarska vlada prethodno je priopćila da će osigurati stotinu autobusa kojima bi se više stotina izbjeglica sa glavne željezničke postaje u Budimpešti i oni koji su krenuli pješice prema graničnom prijelazu s Austrijom, prevezlo do granice s tom zemljom.

Austrijski kancelar Werner Faymann na svom Facebook profilu napisao je kako su se Austrija i Njemačka dogovorile pustiti izbjeglice iz Mađarske da pređu granice i uđu u njihove zemlje.

Faymann je nakon razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom priopćio kako je ta odluka donesena na temelju trenutne situacije na mađarskoj granici i da je usuglašena s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.