Udruga Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) i ove je godine pokrenula kampanju povodom Svjetskog dana posvećenog osobama sa sindromom Down koji se obilježava 21.3.

Prošlogodišnja kampanja u kojoj su šarenim čarapama obilježili Svjetski dan osoba sa sindromom Down ove je godine dobila svoju kreativnu verziju: crtamo šarene kromosome uz geslo „Ne znam sve, ali mogu puno!“. Kampanja na FB stranici počela je u četvrtak 17.3., a završava 31.3.2016.

Pridružite se kampanji u 3 jednostavna koraka:

1. Nacrtaj šareni kromosom
2. Fotografiraj se sa svojim crtežom uz hashtagove: #DrawingBattle4DS,
#WYACroatia, te geslo „Ne znam sve, ali mogu puno!“
3. Uploadaj sliku na Facebook, Twitter ili Instagram, pa označi barem 3 prijatelja da se i oni uključe.

Crtanje je zabavan način izražavanja na koji budimo svoju kreativnost. Na taj način ćemo pokazati da mnogi od nas (ne) znaju crtati. Istovremeno znamo raditi brojne druge stvari. Nitko od nas ne zna sve niti može sve, ali bez obzira na postotak produktivnosti koji imamo svi smo jednaki po svom urođenom dostojanstvu i ne zaslužujemo biti diskriminirani ni u jednom stadiju života, ni u jednoj životnoj situaciji. Ne želimo živjeti u društvu koje stupanj slabije funkcionalosti koristi da bi diskriminiralo one ranjivije. Nismo li svi na nekom području ranjivi? Želimo stoga pozvati ljude da razmisle o svojim jakostima i slabostima i da podupru osobe sa sindromom Down!

Sindrom Down kromosomski je poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”.

Ukoliko niste aktivni na društvenim mrežama pošaljite nam svoje fotografije na mail (croatia@wya.net) te će one uz vaše dopuštenje biti objavljene na službenoj Facebook stranici.

Svjetski savez mladih Hrvatska podružnica je World Youth Alliance, međunarodne organizacije koja broji preko milijun mladih iz cijelog svijeta, a djeluje s ciljem promicanja neotuđivog dostojanstva ljudske osobe i kulture života.
(PR)