Osam mjeseci nakon remonta sedam i kupnje pet rabljenih MiG-ova, lete samo tri, a maksimalno njih pet. Hrvatska je za „remont“ sedam i kupnju pet rabljenih MIG-ova od ukrajinskog Ukrspeceksporta platila nešto manje od 130 milijuna kuna. Riječ je o priči staroj tri godine(o kojoj su hrvatski javni mediji,manje-više šutjeli). Na što nam ova afera ukazuje?

Ova afera najzornije ukazuje na to kako funkcionira odnosno kako ne funkcionira pravna država i koliki je bio utjecaj bivše izvršne vlasti na rad institucija pravne države. Opravdano se postavlja pitanje što je radio,zašto nije postupao i zašto je šutio DORH,USKOK,PNUSKOK,Vojna policija,VSA,bivši načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić i drugi odgovorni akteri u ovoj velikoj aferi. Može li se odgovornim koji su šutjeli i nisu ništa činili vjerovati da će provesti stručnu i profesionalnu istragu?

Podsjetimo se.

Dvanaest dvanaest MIG-ova Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu predano je u srpnju 2015. godine. Osam mjeseci nakon toga HRZ raspolaže samo s tri borbena zrakoplova,a pet“remontiranih“ zrakoplova je povučeno iz uporabe. Informacije iz istrage ukazuju na vele izdaju.Navodno je već utvrđeno da su na zrakoplovima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine „prekucani“ serijski brojevi i da ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu odnosno kupnji. Određeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji. Istraga ukazuje da su pet zrakoplovi kupljenih od Ukrajine stariji nego što stoji u dokumentaciji. Navodno četiri od pet. Dvojbeno je čak jesu li sedam MIG-ova koji su upućeni na remont u Ukrajinu i vraćeni natrag. Osnovano se sumnja da je cjelokupna dokumentacija lažirana,a remont uopće nije obavljen. Istraga je pokrenuta tek nakon promjene vlasti kao posljedica neprestanih kvarova ne tek „remontiranim“ i kupljenim MIG-ovima.

Zadnje dvije godine bivši ministar obrane Ante Kotromanović uvjeravao je javnost da je s remontom i kupnjom 12 MiG-ova 21 sve u najboljem redu. Sad ispada kako je to daleko od istine. Ispada da je lagao javnost,zlorabio svoj položaj i ovlasti,kao i ostali sudionici ove priče počam od generala Drage Lovrića,Vojne policije,VSA do USKOKA i DORH-a.

I na kraju dolazimo do surove hrvatske zbilje i nove afere. General Drago Lovrić je izgledan odnosno ozbiljan kandidat za novog ravnatelja Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost(UVNS).