Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, sa suradnicima, primila je rusku delegaciju predvođenu predsjednikom Međunarodne federacije ruskojezičnih pisaca Olegom Volovikom. Na sastanku u Gradskoj upravi bilo je riječi o postavljanju biste velikana ruskog pjesništva i književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina u Zagrebu.

Današnjim sastankom finaliziramo dosadašnje dogovore i projekt privodimo kraju. Bista Puškinu bit će postavljena na najfrekventnije mjesto na Bundeku kod glavnog ulaza u park, simbolično – pod brezama, rekla je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, predstavivši lokaciju za spomenik. Bit će to, najavila je, prva bista u Aleji pjesnika, čime će se realizirati ideja gradonačelnika Milana Bandića o parku pjesnika na Bundeku, jednoj od najomiljenijih i najposjećeniijih zagrebačkih oaza za odmor i rekreaciju.

Brončana bista velikog ruskog pjesnika dar je Međunarodne federacije ruskojezičnih pisaca Gradu Zagrebu, a otvorenje spomenika planirano je za 6. lipnja, na Puškinov rođendan. Tom prilikom, na svečanosti otvorenja, očekuje se i dolazak visoke delegacije Grada Moskve.

Zahvalivši zamjenici Kusin na dobrodošlici, g. Volovik izrazio je zadovoljstvo spremnošću Grada Zagreba na prihvaćanju inicijative te je istaknuo kako je ovo ujedno i prilika za početak nekih novih zajedničkih projekata. Navedeno je potvrdio i predstavnik Ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj Vjačesla Kondakov, naglasivši da su, osim kulturne, zainteresirani i za druge vrste suradnje s glavnim hrvatskim gradom.

Uz zamjenicu Kusin, sastanku su prisustvovali pročelnici Jadranka Veselić Bruvo i Silvije Novak, posebna viša savjetnica gradonačelnika Andrea Šulentić kao i voditelj Odsjeka za muzejsku, likovnu i knjižničnu djelatnost Veljko Mihalić te voditeljica Službe za međunarodnu i međugradsku suradnju Vesna Šimić. Delegaciju gostiju, uz gospodu Volovika i Kondakova, činile su i šefica protokola Veleposlanstva Rusije u RH Aleksandra Maltseva te predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba Galina Kovačević.
(zagreb.hr)