Kako je slučajan pogled iz tramvaja inspirirao punkersku žesticu „Moralne dileme vlasnika BMW-a“, kako je stih jedne pjesme U2-a bio okidač za „Soundtrack za život“ i čija je novinarska kolumna inspirirala „Pravo ja“, saznali smo na otvaranju novog kulturno-glazbenog programa „TUP – Tekstopisci u poeziji“ čiji je prvi gost bio Mile Kekin, frontman i autor Hladnog Piva.

U dupkom ispunjenom klubu Vinyl, razgovor s Kekinom vodila je Mirela Priselac Remi koja je, uz HDS ZAMP, suorganizatorica programa namijenjenog predstavljanju kreativnog rada glazbenika, autora i tekstopisaca, s posebnim naglaskom na stihove uglazbljenih pjesama. Kroz duhovit i opušteni razgovor „jedan na jedan“, Mile Kekin opisao je svoju autorsku evoluciju, od prvih pubertetskih pokušaja poezije zapisane u stranice dnevnika do uspješnih hitova kojima Hladno Pivo puni dvorane širom Hrvatske.

„Ne smatram se angažiranim pjesnikom, ali ni „malim čovjekom u gomili“, ja sam negdje između“, opisao je Kekin svoj autorski opus dodavši kako bi se zapravo svrstao u ladicu „protestnih kantautora za svakodnevnu upotrebu“. Na pitanje što ga potiče da pjesmom iskaže svoj stav i nezadovoljstvo u društvo, spremno odgovara kako „ne pišem ni za lijeve ni desne, pišem za sebe jer moram. Novinar će napisati kolumnu, fotograf će snimiti fotografiju, a ja ću kao glazbenik napisati pjesmu“.

Kekin je publici u Vinylu približio svoj kreativni proces, kako najčešće piše „od 21 do 2 ujutro“ te kako ponekad žali za vremenom „kreativne samoće“, iako mu je, priznaje, njegova supruga najčešće prva osoba koja čuje novu pjesmu. „Ponekad nove pjesme predstavljam i frendovima u kafiću i to je jedna jako smiješna scena, zamislite dva muškarca kako uz pivo jedan drugome šapuću stihove na uho“, našalio se Kekin.

Priznao je i kako mu je želja jednom ukoričiti svoje stihove: „Još bolja ideja bila bi izdati knjigu s akordima pjesama, da ih ekipa može svirati uz akustičnu gitaru na tulumima kao što sam ja radio s pjesmama Azre“.

Za sam kraj, Remi je, u društvu klavijaturiste Saše Miočića i basiste Konrada Lovrenčića, pripremila i posebni glazbeni performans u kojem je Kekinov tekst pjesme „Soundtrack za život“ priredila u potpuno novom, soul ruhu, na oduševljenje prisutnih, a pogotovo ponosnog autora.

Velik interes i ovacije Remi i Miletu najbolji su poziv na novo izdanje TUP-a koje će se održati 26. travnja, uz gostovanje jedne velike glazbene zvijezde čije ćete ime saznati uskoro…
(PR)