Predsjednik 10. Festivala tolerancije festivala Branko Lustig i direktorica Nataša Popović predstavili su danas program festivala koji će se održati od 9. – 15. travnja 2016. u Zagrebu.

– Od svog prvog izdanja, Festival tolerancije bio je i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima. Krenulo se s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti no, osluškujući potrebe društva, tijekom devet godina Festivala smo se dotaknuli i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra.
Iz tog razloga, kroz proteklih devet Festivala, prikazivali smo filmove koji su se bavili takvim temama, a ovogodišnji filmski program nastavlja s ukupno 68 dugometražnih, kratkometražnih, dokumentarnih i dječjih filmova koji upozoravaju na diskriminaciju i uče o toleranciji. Odabir vrše predsjednik Festivala, dvostruki oskarovac Branko Lustig te direktorica Festivala Nataša Popović, a posljednjih godina selekcijski se dio sastoji i od prijavljenih te direktno pozvanih filmova pristiglih u ured Festivala. Filmove smo birali s ciljem prenošenja poruke o ljudskim pravima i slobodama, toleranciji i prihvaćanju različitosti te prema umjetničkoj vrijednosti.
Iz programa izdvajamo film “Mi smo mladi, mi smo snažni” o okrutnost i rasizmu mladih u Njemačkoj.
Kao i uvijek, prikazat ćemo filmove s tematikom holokausta, a od njih ističemo “Let’s Go!” slavnog Michaela Verhoevena koji će biti i prisutan na projekciji, dokumentarac “Od Caligaria do Hitlera” čiji redatelj Uri Barbash će također gost Festivala, “Prisutnost Arnosta Lustiga” priča o slavnom českom autoru ispričana od strane njegove kćeri koja je i gošća ovogodišnjeg Festivala. Uz mnogo kvalitetnih dokumentarnih izdvajamo i kratki film “Dobrodošli” koji je kvantitativno najnagrađivaniji film ovogodišnjeg programa, stoji u priopćenju organizatora.

Dugometražni dječji film “Ptice selice” bit će prikazan na nedjeljnoj matineji u kinu Europa 10.4. u 11 sati.

Organizatori ističu kako im je cilj educirati mlade i one malo starije, pokazati da nismo svi isti ali i da trebamo znati prihvatiti naše razlike, otvoreno razgovarati o njima i na taj način ostvariti uspješan suživot.
Festival je već preuzeo na sebe zadaću educiranja mladih o strahotama nacizma kako holokaust ne bi mlađim i dolazećim generacijama postao tek fikcija. U sklopu rado posjećivanih „Edukacijskih jutara’ 14.4. u 11 sati u kinu Europa održat će se predavanje “Svjedočanstvo preživjelog” Branka Lustiga, a čast nam je najaviti I novog predavača Franka Sterna koji također koristi snagu filma za dopiranje do mladih i prenošenje poruke tolerancije što će i učiniti u kinu Tuškanac 11.4. u 11 sati.

U isto vrijeme ali u kinu Europa održat će se i druga tema Edukacijskih jutara „Simboli mržnje“. Ovim
predavanjem Mirko Ilić, svjetski je poznat grafički dizajner, ilustrator i predavač, progovara o problematici prešućivanja sveprisutnih grafičkih simbola mržnje neonacističkih grupacija i infiltraciji istih grupa u nogometne navijačke skupine.

Osim glavnog filmskog programa, direktorica festivala Nataša Popović također je predstavila i bogati kulturni program koji započinje 5.4. otvaranjem izložbe “From Afar” talijanskog fotografa Alessandra Pensa koji od samog početka prati najvažniju priču današnjice – migrantsku krizu. Na izložbu će se nadovezati okrugli stol pod nazivom “Izazovi Europe” organiziran u suradnji s partnerima Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om koji će se održati 7.4. u 17 sati također u Laubi.

Svake godine Festival donosi nove sadržaje, pa tako i ove 10. Festival tolerancije obogaćuje svoj program stručnim predavanjima. Dr.sc. Luigi Dei, profesor fizikalne kemije te rektor Sveučilišta u Firenci održat će predavanje „Primo Levi: kemija, književnost i sjećanje“ 13.04.2016. u 10 sati u kinu Tuškanac.
Ukrajinska kinematografkinja i novinarka Svetlana Agrest-Korotkova 15.4. u 12 sati u kinu Tuškanac održati će predavanje o ukrajinskom filmu, njegovim slavnim imenima i novom valu.
Nastavlja se i prošlogodišnja praksa diskusija nakon sljedećih filmova:
„Mi smo mladi. Mi smo snažni“ 10.4., 20h, kino Tuškanac,
„Gledanje mjeseca noću“ 11.4., 20h, kino Tuškanac
„Chuck Norris protiv komunizma“ 11.4., 22:15 h, kino Europa
„Kroz moj objektiv“ 12.4., 18 h , kino Europa
„Dugu put doma“ 13.4., 19:15 h, kino Tuškanac
„Utrka protiv izumiranja“ 14.4. 18 h, kino Europa
„Popravni razred“ 14.4. 19:45 h, kino Tuškanac
„Prirodni poremećaj“ 15.4., 20:30 kino Tuškanac

Festivalske večeri upotpunit će glazbeni program s tri koncerta i tri klupska programa. Glavni gosti festivala su odlična Flo Real, izvrstan jazz sastav Kompost 3, romski bend Karavan Familia i zagrebački Jewsersi.
Program će se održat u kinu Europa, novootvorenom Peperu, terasi Swanky Monkey Gardena, a zatvorit će se već tradicionalnim klupskim programom u klubu Super Super. Za dio glazbenog programa ulaz se plaća.