U nedjelju 17. travnja u 20 sati u kinu Tuškanac Hrvatski filmski savez i producentska kuća Factum priređuju premijerno prikazivanje najnovijega dokumentarnog filma Nenada Puhovskoga Generacija ’68.

Generacija ’68 (Hrvatska, 2016.); r: Nenad Puhovski; sc: Nenad Puhovski, Vesna Biljan Pušić; k: Nenad Puhovski
dokumentarni, c/b i boja, digitalno, 85′

O filmu:

Filmom Generacija ‘68 autor ispisuje hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će biti realna i zahtijevati nemoguće. Ujedno propituje stvarne dosege tih promjena na društvenom i, vjerojatno važnijem, osobnome planu. Lako je imati ideje; a učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede – nešto je teže. Odbacujući ideale ‘68. kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…

O redatelju:

Nenad Puhovski rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao sociologiju, filozofiju i filmsku režiju. Prvi film napravio je s 15 godina. Kao profesionalni redatelj režirao je više od 250 produkcija u kazalištu, za veliko platno i televiziju. Njegovi dokumentarni filmovi tematiziraju društvene probleme i likovnu umjetnost. Godine 1997. osnovao je Factum, koji je ubrzo postao najveća i najutjecajnija neovisna dokumentarna produkcija u Hrvatskoj. Producirao je više od 60 dokumentarnih filmova prikazanih i nagrađivanih diljem svijeta. Dobio je i četiri nagrade za najbolju produkciju na Danima hrvatskog filma. Godine 2004. osnovao je ZagrebDox – najveći festival dokumentarnog filma u regiji, čiji je direktor. Osim u Zagrebu, gdje je pokrenuo novi dokumentaristički diplomski program, Nenad Puhovski je predavao dokumentaristiku na mnogim školama i fakultetima u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Bliskom istoku i Africi. Godine 2009. dobio je nagradu EDN-a za izvanredan doprinos razvoju europske kulture dokumentarnog filma.