Premda su prema Konvenciji o pravima djeteta, roditelji njihovi prvi odgojitelji, izvješća zastupnika iz redova socijalista to im pravo iz sjednice u sjednicu Europskog parlamenta pomalo pokušavaju oduzeti. Nakon kontorverznih izvješća zastupnika Tarabelle i Noichl, slijedećeg će se tjedna na glasovanju pred zastupnicima Europskog parlamenta naći „Izvješće o osnaživanju djevojčica obrazovanjem u Europskoj uniji“, socijalistice Rodrigues. Oko ovog izvješća već se podiglo mnogo prašine, a hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir otkad je krenulo u parlamentarnu proceduru, upozorava da je riječ o izvješću koje ima za cilj u potpunosti promijeniti sliku obitelji i društva, navodi se u priopćenju njenog ureda.

-Petir je i proteklog  tjedna na svim radnim tijelima uporno upozoravala na negativne strane izvješća i odlučno stala protiv njega. „Ovo je najgore izvješće s kojim sam se susrela u ovih godinu dana svog zastupničkog mandata i ne smijemo ga podržati. Glasat ću protiv i pozivam i Vas da učinite isto“, poručila je svojim kolegama. No, kako se sada čini – izvješće bi nažalost moglo biti usvojeno na plenarnoj sjednici koja se slijedećeg tjedna održava u Strasbourgu.

O čemu se zapravo radi? Izvješće popularno zvano „Rodrigues report“, pod službenim nazivom „Izvješće o osnaživanju djevojčica obrazovanjem u Europskoj uniji“, problematično je iz nekoliko aspekata. Ovo izvješće, naime, narušava prava roditelja da budu prvi odgojitelji svoje djece, očito nameće rodnu ideologiju u sve škole diljem Europske unije, krši mnoge međunarodne ugovore i konvencije, kao što su UN Konvencija o pravima djeteta, Europska konvencija u ljudskim pravima te Povelja o temeljnim pravima Europske unije, te krši i sam Ugovor o funkcioniranju Europske unije, točnije načelo supsidijarnosti na kojem Unija počiva.

Iza primamljiva naslova koji odaje dojam da se ovim izvješćem želi djevojčicama poboljšati pristup obrazovanju, zapravo se krije vješto upakirano nametanje rodne ideologije u sve škole država članica Europske unije. Izvješće ide toliko daleko da čak propisuje sadržaj kurikuluma državama članicama ističući da u seksualni odgoj uvrste rodnu perspektivu iz čega je evidentno da pod krinkom obrazovanja, ovo izvješće ima za cilj uvesti rodnu ideologiju u obrazovni sustav država članica premda je opće poznato da je obrazovanje u njihovoj isključivoj nadležnosti.

Ovim izvješćem se krše mnogobrojne međunarodne konvencije koje jamče pravo roditeljima da budu prvi odgojitelji svoje djece, a samo izvješće predstavlja izravni napad na pravo roditelja i njihove djece na poštovanje privatnog i obiteljskog života, kao i napad na nastavnike kojima se ograničava sloboda savjesti. No, ne samo to. Izvješće očigledno krši načelo supsidijarnosti na kojem počiva Europska unija, a koje jasno kaže da Europska unija nije nadležna za obrazovne sustave zemalja članica.

Ovo su argumenti koje je zastupnica Petir iznijela  kako bi osporila izvješće. Njezini amandmani podneseni Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova, koji stoji iza ovog izvješća, a kojem je također pokušala osporiti nadležnost za pitanja obrazovanja, nisu prihvaćeni premda je u njima citirala sadržaj Konvencije o pravima djeteta. Petir je već na Odboru glasovala protiv izvješća jer je rekla da je jasno da je ovo izvješće plod ideologije socijalista i pojedinih skupina u društvu koje žele oduzeti pravo roditeljima da budu prvi odgojitelji svoje djece, a krajnji je cilj preodgajanje njihove djece. „Ovo izvješće nema nikakve veze s obrazovanjem, njegov je cilj promijeniti cjelokupnu strukturu obitelji i našeg društva!“, ustrajna je Petir u zaštiti djece i obitelji, kao i općeljudskih vrijednosti za koje se zalaže.

„Izvješće o osnaživanju djevojčica obrazovanjem u EU“ naći će se u ponedjeljak, 7. rujna na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Zanimljivo je, međutim, da dnevnim redom sjednice nije predviđena rasprava zastupnika o Izvješću, već samo kratko predstavljanje Izvješća izvjestiteljice Liliane Rodrigues. Stoga nas s pravom ovakav pristup, metode i ideologija koju nameću socijalisti neodoljivo podsjeća na totalitarne režime za koje smo mislili da su iza nas – piše u priopćenju ureda parlamentarne zastupnice EU Mirjane Petir.