Odluka njemačke kancelarke Angele Merkel da dopusti tisućama izbjeglica blokiranim u Mađarskoj da uđu u Njemačku izazvala je u nedjelju podjele u njezinom konzervativnom bloku, a njezini bavarski saveznici optužili su je da je ostatku Europe poslala “posve krivi signal”.

Nezadovoljstvo je izbilo nakon što su Austrija i Njemačka pristale privremeno otvoriti granice za tisuće izbjeglica, većinom Sirijaca, iz Mađarske, čija desna vlada ne želi i ne može se nositi s tim pritiskom.

Njemačka očekuje ove godine 800.000 migranata i izbjeglica, daleko najviše u EU. Samo u kolozovu registrirala je više od 100.000 tražitelja azila.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, član CSU-a, optužio je Merkel da se zaletjela ne pitavši prije njemačke savezne države, koje se moraju nositi s posljedicama te odluke.

Bavarski premijer Horst Seehover i drugi čelnici CSU-a, složili su u telekonferenciji da je Merkelina odluka pogrešna. Seehover je upozorio da Njemačka ne može uzeti gotovo sve izbjeglice koje dolaze u Europu.

“Nema društva koje bi se moglo nositi s nečim takvim”, rekao je. “Savezna vlada treba plan.”

Seehofer će to pitanje postaviti na sastanku koalicije na visokoj razini u nedjelju navečer.

Njemački socijaldemokrati, manji partner u Merkelinoj “velikoj koaliciji”, stali su u njezinu obranu. Glavni tajnik stranke Yasmin Fahimi ocijenio je njezinu odluku “jedinom ispravnom stvari koju se moglo učiniti”.

(Hina)