Uz ulaz na gradsko groblje, na križanju ulice T.E. Bakača i Mirni put, Jastrebarsko će uskoro imati Spomen – obilježje nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova, gdje će biti postavljen križ vlč. Zlatka Sudca „Tri otajstva“, kao i spomen ploča sa imenima stradalih u Domovinskom ratu.

Sam spomenik ’’živog Krista na živom drvetu’’ prikazivat će tri otajstva kroz rođenje, muku i uskrsnuće. U duplji korijena drveta tako će biti smješten maleni Isus u jaslama koji prikazuje rođenje naše Domovine, muka će biti dočarana razapetim Isusom, kao što je i naša Domovina krvlju i mnogim životima dala žrtvu svojoj samostalnosti i slobodi, a iako je razapet(a) i ubijen(a), živi po uskrsnuću: ’’Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbiti iz njegova korijenja’’ (Izajija 11:1). Vrlo zanimljivo je i to da će se, prema riječima investitora, u spomenik ugraditi relikvije svih hrvatskih svetaca i blaženika, kao i relikvije svetog Padre Pia iz Pietrelcine, te svetog Ivana Pavla II. (Karol Jozef Wojtyla). Ugraditi će se i posvećeni kamen međugorski te krunica Majke Božje međugorske, uz tekst molitve vlč. Zlatka Sudca za Domovinu.

Investitor križa je Udruga policije branitelja Jastrebarsko uz pomoć brojnih fizičkih i pravnih osoba koje su podržale ovaj Projekt, u suradnji sa Gradom, a sufinanciranje izgradnje, postavljanja i uređenja Spomen obilježja u Jastrebarskom planira se vršiti sredstvima iz Državnog proračuna.

Svi oni koji su do sada uplatili novčana sredstva ili će to još učiniti biti će na posebnom popisu koji će se bez objavljivanja blagosloviti i ugraditi u temelje „Spomenika“, a uz postavljanje križa i spomen ploče, uredit će se i prostor za kontemplaciju s prilazom za osobe smanjene pokretljivosti. Tako će se ovim Spomen obilježjem u Jastrebarskom dostojanstveno odati počast svim nevinim hrvatskim žrtvama.

Podaci za uplatu:
Primatelj: UDRUGA POLICIJE BRANITELJA JASTREBARSKO
IBAN: HR5423600001500179476
Model i poziv na broj: HR00 2016
Svrha uplate: DONACIJA ZA SPOMENIK
(jastrebarsko.hr)