Gost emisije Veto Sanjina Španovića bio je reizabrani predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja koji je ujutro reizabran pored dva protukandidata u prvom krugu s ukupno 348 glasova od 453 prisutna delegata.
Upitan što ovaj njegov reizbor znači za stranku, a što za hrvatsku politiku Hrelja je odgovorio kako to znači jedan kontinuitet u političkom djelovanju HSU-a i same političke scene, no nije želio potvrditi nagađanja kako su njegovi protukandidati zagovarali odlazak HSU-a prema HDZ-u, dok njegovim reizborom stranka ostaje vezana uz SDP.

– Mi smo potpisali koalicijski sporazum, držimo se toga što smo potpisali i da u slučaju da ne dobimo izbore, da nećemo u koaliciju sa HDZ-om. Nama to nešto znači. Naravno da smo ostali bliski SDP-u, ne negiramo ono što smo potpisali. Mi smo si ostali blizu i surađujemo – rekao je Hrelja koji potvrđuje kako bi bez SDP-a HSU teško ušao samostalno u Sabor.

– Samostalni izlazak na izbore bila bi velika izloženost riziku. Ako dijelimo iste svjetonazore, onda je logično da možemo ići u koaliciju – rekao je Hrelja.

Potvrdio je u emisiji kako su u 20 dana u peticiji protiv povećanja cijena dopunskog osiguranja sakupili 105 800 potpisa građana, te to smatra velikim uspjehom i najavom za prikupljanje potpisa za referendum ukoliko Vlada nastavi inzistirati na toj ideji.

– To je izuzetno velik broj zato što je to trajalo 20 dana i što su to radili ljudi između 60 i 80 godina koji su skupljali potpise. Bili su i na kiši i na ružnom vremenu. Za takve uvjete je to vrlo dobar rezultat – rekao je Hrelja koji se nije složio s konstatacijom kako ipak takav broj potpisa ne daje optimizam da bi se mogao skupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o toj temi.

– Nije dovoljan broj potpisa, ali je lakoća prikupljanja i atmosfera vrlo znakovita i možemo zaključiti da bi se vrlo uspješno mogli potpisi za referendum. Usudio bi se u to ići – rekao je Hrelja koji je najavu ministra zdravlja Daria Nakić o odgodi primjene mjere poskupljenja dopunskog nazvao malim korakom nazad.

– To nije dobro. Dok on ne odustane od toga, privatni osiguravatelji čupaju javnog osiguravatelja kojem su ruke vezane. Ukoliko on ne povuče skroz taj prijedlog mi idemo na referendum – rekao je Hrelja koji je najavio kako će u ponedjeljak napisati i pismo premijeru Oreškoviću i Boži Petrovu i tražiti da ih prime kako bi im uručili prikupljene potpise.

– Ako nas ne prime onda ćemo tražiti od roku od 7 do 10 dana neki drugi način da im te potpise predamo – rekao je Hrelja koji je referendum najavio i po pitanju podizanja granice odlaska u mirovinu sa 67 godina od 2028. godine.

– Tu je referendum jedno krasno pitanje kojim se možemo boriti protiv toga. Ako neće doći u glavu, onda mora narod preuzeti stvar u svoje ruke. Nije lako danas referendum raspisati u Hrvatskoj, ali nisu ovi potpisi maksimum koji mi imamo – rekao je Hrelja i dodaje:

– Izjava ministrice Šikić da će to odnositi na našu djecu je bezobrazna izjava. Možemo mi donositi glupe zakone koji će kačiti našu djecu, ali to je neodgovorno. Europska komisija nas traži da napravimo reda u povlaštenim mirovinama. To se sada izbjegava napraviti i nudi se nešto drugo, ova ideja je supsticija tog zahtjeva. Dizanje granica odlaska u mirovinu na 67 godina je eksivaža kako Vlada ne bi dirala povlaštene mirovine – rekao je Hrelja.