Mađarska u nedjelju nije dopustila da na njezin teritorij uđu dva međunarodna vlaka iz Srbije jer su u njima bili migranti, priopćile su Željeznice Srbije.

Prvo je u Subotici zaustavljen međunarodni putnički vlak koji je iz Beograda ka Budimpešti krenuo u subotu navečer jer ga Mađarske željeznice (MAV) nisu htjele primiti zbog velikog broja migranata i izbjeglica koji su u vlak ušli u Beogradu.

Prema tvrdnjama srbijanskih medija, taj vlak je do nedjelje ujutro u Subotici čekao dozvolu da pređe granicu, kad je oko 7,45 sati definitivno otkazan nastavak putovanja, a svi migranti ostali su u Subotici.

Problem su imali i putnici u međunarodnom vlaku Avala, koji je iz Beograda krenuo u nedjelju ujutro za Beč preko Budimpešte jer Mađarske željeznice nisu dopustile ulaza na teritorij Mađarske. Vlak je stajao sve dok nisu usključeni vagoni u kojima su se nalazili migranti, naglašava se u priopćenju Željeznice Srbije.

Migranti nisu željeli izići iz vlaka jer su kupili karte za Budimpeštu, iako nisu imali potrebne dokumente za ulazak u zemlju, a ta je činjenica na društvenim mrežama danas otvorila debatu o tome “tko je uopće u Beogradu mogao prodati karte migrantima” ako se znalo kakvu politiku prema njima vodi Mađarska.

“Izbjeglice su ostale u Subotici, a za ostale putnike organiziran je dalji prijevoz”, javio je u nedjelju navečer dopisnik Radio-televizije Srbije (RTS) iz Subotice, odakle je vlak nastavio putovanje uz zakašnjenje od skoro dva sata.

Željeznice Srbije u priopćenju su uputile ispriku svim putnicima zabog neugodnosti naglašavajući kako je kašnjenje “prouzročeno činjenicom da Mađarske željeznice nisu željele primiti vlakove na svoj teritorij, jer su se u njima nalazili migranti”.

Preko granice Srbije i Makedonije kod Preševa i Miratovca tijekom dana prešlo je još nekoliko stotina migranata i izbjeglica, a prema zadnjim podacima samo ih je u prihvatnom centru u Preševu od početka migrantske krize registrirano više od 70.000.

Prema podacima koje je priopćio srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, od početka ove godine do kraja kolovoza “državnu granicu Srbije ilegalno je prešlo više od 120.000 ljudi, od kojih je namjeru da zatraži azil u Srbiji iskazalo nešto manje od 108.000, ali je samo 500 osoba to zaista i učinilo”, opredijelivši se da živi u Srbiji.

(Hina)