Mađarska nema namjeru pucati na migrante koji pokušavaju prijeći ogradu koju je podigla na granici sa Srbijom i otvorena je za razgovore o europskim kvotama prihvata izbjeglica kada bude dovršen zid, rekao je premijer Viktor Orban.

“Oružje neće biti potrebno… jer će postojati ograda koju se neće moći prijeći. Tkogod će ipak pokušati prijeći ogradu bit će uhićen i sudit će mu se”, rekao je Orban u intervjuu koji je u ponedjeljak objavila austrijska televizija ORF.

Ponovio je i svoje stajalište da mnogi izbjeglice koji žele ući u Mađarsku iz kriznih zona na Bliskom istoku, Aziji i Africi zapravo bježe od siromaštva i nisu pravi izbjeglice kojima treba azil.

“Štitimo Europu u skladu s europskim pravilima koja kažu da se granica može prijeći samo na određenim mjestima, uz kontrolu i nakon registracije”, rekao je u intervjuu.

Upitan o tome hoće li Mađarska prihvatiti sustav kvota koji se razmatra na razini EU-a, Orban je rekao: “Ako europska vanjska granica nije zatvorena nema smisla govoriti o kvotama. Kada dovršimo vanjsku granicu i tako zaustavimo ilegalnu imigraciju, tada možemo razgovarati o rješenjima”.

(Hina)