Margarethe von Trotta

Nova gošća Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu koji će se održati u nedjelju, 29. svibnja, kultna je njemačka filmska redateljica i scenaristica Margarethe von Trotta. Nazivaju je “vodećom feminističkom redateljicom na svijetu” koja je svoj rad posvetila filmovima o velikim ženama, od Rose Luxemburg do Hannah Arendt.

Iz rodnoga Berlina preselila se u Pariz, gdje je radila za različite filmske kolektive, surađujući na scenarijima, a bila je i suredateljica kratkometražnih filmova. Nakon povratka u Zapadnu Njemačku početkom šezdesetih, studirala je umjetnost, germanistiku i romanske jezike te pohađala tečajeve glume. Glumila je u filmovima Fassbindera i Schlöndorffa, a kada je u Parizu otkrila filmove Ingmara Bergmana i francuskoga Novog vala, i sama se odlučila okušati kao redateljica.

Premda se njezini filmovi uglavnom bave odnosom između žena i muškaraca, pri čemu Trotta uvijek iznova stvara novu reprezentaciju žena na filmu, sama odbija sugestiju da radi “ženske filmove”. Kaže da se zahvaljujući Bergmanovim filmovima “zaljubila” u filmski medij i mogućnosti predstavljanja unutarnjih psihičkih svjetova.

Margarethe von Trotta nastupit će, zajedno s domaćinom Srećkom Horvatom, 29. svibnja u 19,30 u HNK.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac, u danima njezina boravka u Zagrebu, hrvatska će publika imati priliku gledati četiri filma glasovite redateljice: Rosa Luxemburg (1986.), Izgubljena čast Katharine Blum (1975.), Olovno vrijeme (1981.) i Hannah Arendt (2012.).