Izvanredna sjednica Hrvatskog sabora, koju je prošlog tjedna zatražila Vlada, započinje u utorak raspravom o izmjenama zakona o socijalnoj skrbi.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko prošlog je tjedna, na Vladin zahtjev, sazvao izvanrednu sjednicu Sabora za 8., 9., 10. i 11. rujna.

Vlada ju je, kako su obrazložili, zatražila da bi se Sabor očitovao o njezinim prijedlozima izmjena zakona o socijalnoj skrbi, o trošarinama, o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kao i o zakonskim prijedlozima o stečaju potrošača te o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Ustav propisuje da Sabor redovito zasjeda dva puta godišnje – između 15. siječnja i 15. srpnja, te između 15. rujna i 15. prosinca. Sve sjednice sazvane izvan tih rokova su izvanredne.

Izvanredna sjednica saziva se na zahtjev predsjednice Republike, Vlade ili većine svih zastupnika u Saboru. Kada dobije zahtjev nekoga od tih predlagatelja, predsjednik Sabora dužan je izvanrednu sjednicu sazvati u roku od osam dana.

Izmjenama zakona o socijalnoj skrbi koje su upućene u hitnu saborsku proceduru za 11.090 radno nesposobnih samaca povećava se naknada s 800 na 920 kuna, a za 3103 djece samohranih roditelja s 320 na 440 kuna mjesečno.

Uvodi se i nova naknada, ona energetska, kao zaštita ugroženom kupcu, a kako poručuju iz Vlade mjesečni će iznos biti 200 kuna.

Izmjenama se, uz ostalo, predlaže i ukidanje odredbe po kojoj radno sposobna osoba koja prima zajamčenu minimalnu naknadu to pravo gubi nakon dvije godine.

(Hina