Ovog vikenda Ivanić-Grad postaje domaćin najveselijeg festivala u Hrvatskoj i regiji, a osim mnoštva različitih igračaka, svi posjetitelji moći će vidjeti, sudjelovati i uživati u bogatom i raznovrsnom pratećem programu i aktivnostima tijekom dva festivalska dana od 9:00 do 17:00 sati uz besplatan ulaz za sve i organiziran prijevoz iz Zagreba.

Sve je spremno za početak 3. Festivala igračaka u Ivanić-Gradu koji se održava ovog vikenda, 21. i 22. svibnja, od 9:00 do 17:00 sati u i oko sportske dvorane Žeravinec. Sada već tradicionalan, Festival igračaka jedino je događanje u Hrvatskoj i regiji koje je u potpunosti posvećeno igračkama, a pod sloganom „Igra nikad ne umara“ na jednom mjestu okuplja sve što ima veze s igračkama i igrom, sve što nas može zaigrati i vratiti u djetinjstvo ili nam jednostavno izmamiti osmijeh na lice. Djeca i odrasli moći će provesti dva dana u carstvu igračaka i bezbrižnoj igri, uživati na Festivalu dječjih zborova, kazališnim predstavama dječje tematike, mnoštvu radionica i igraonica za djecu te vidjeti izložbe raznovrsnih igračaka. Ulaz na Festival, kao i sve ostale popratne aktivnosti i sadržaji za djecu te ostale posjetitelje su besplatni, a iz Zagreba će do Ivanić-Grada biti organiziran i poseban vlak Juicy Kids Express.

Posjetitelji će tako moći vidjeti autentične hrvatske igračke HAI! inspirirane hrvatskom kulturnom baštinom i osmišljene od strane studenata dizajna Arhitektonskog fakulteta, a predstavit će se i drugi proizvođači ekoloških i drvenih igračaka poput Brick by Bricka i Obrta za eko igračke Adamović. Uz njih, predstavit će se i drugi poznati brandovi igračaka poput Barbie, BoomCo, Mega Bloks ili Bunchems, a uz predstavljanje igračaka bit će organizirano mnoštvo radionica i igraonica poput onih s kinetičkim pijeskom za kreativne dječje ruke ili edukativne igraonice društvene igre „Putovanje bijele rode“. U sklopu izlagačkog programa svi posjetitelji moći će vidjeti i atraktivnu izložbu željezničkih maketa, a mališani i njihovi roditelji moći će uživati i kazališnim predstavama dječje tematike, festivalu dječjih zborova i nastupu Luke Nižetića u subotu. Natjecanje „Alka na tatinim leđima“, jedna od atrakcija prošlogodišnjeg festivala, održat će se oba dana, a nove generacije klinaca u maloj školi zaboravljenih igara moći će se upoznati s igrama poput pikulanja i gumi-gumi.

Ove godine pokreće se i edukativno-humanitarni projekt Burza igračaka kojim se želi potaknuti razmjena i ponovna upotreba starih igračaka, a tijekom festivala svi građani imat će priliku donirati igračke za udrugu Mali princ koja okuplja roditelje djece s invaliditetom.

„Sve je spremno za početak Festivala igračaka i siguran sam da će ovogodišnje izdanje privući još veći broj ljudi da za vikend dođu u Ivanić-Grad i sa svojim klincima uživaju u igračkama i igri, kao i bogatom popratnom programu. Kao i prijašnjih godina, ulaz i sve aktivnosti na festivalu su besplatne za sve posjetitelje, a iz Zagreba je organiziran i poseban festivalski vlak koji će posjetitelje dovesti u Ivanić-Grad i poslije ih vratiti u nazad Zagreb. Pozivam sve koji vole igračke i igru, ili se jednostavno žele vratiti u djetinjstvo, da posjete Festival igračaka jer će zasigurno uživati“, izjavio je Jadranko Pongrac, voditelj Festivala igračaka.

Poseban HŽ-ov turistički vlak Juicy Kids Express 21. i 22. svibnja polazit će u 9:00 sati s Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu prema Ivanić-Gradu, a za Zagreb će se iz Ivanić-Grada vraćati u 17:10 sati. Za djecu do 12 godina vožnja je besplatna, dok cijena karte za ostale osobe iznosi 20 kn, a za dodatni bicikl 5 kn.
Organizator Festivala igračaka je Udruga Tetragon iz Ivanić-Grada, koja ima bogato iskustvo u organiziranju događaja prilagođenih djeci i mladima. Festival i ove godine ima snažnu podršku u lokalnoj zajednici pa je suorganizator Turistička zajednica Ivanić-Grad uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada.
Više o bogatom programu Festivala igračaka saznajte na i Facebook stranici Festivala igračaka.
(PR)