Elektronički i računalni klub (ERK) iz Ivanić-Grada u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije, Udrugom inovatora Hrvatske, a uz pokroviteljstvo Ivanić-Grada i Zagrebačke županije, organizira 3. Međužupanijsku izložbu inovacija Ivanić-Grad (I3G). Izložba će se održati 20. i 21. svibnja 2016. godine u Ivanić-Gradu u izložbenom prostoru Hotela Sport, Etanska cesta b.b., Ivanić-Grad (http://www.hotel-sport.hr) u vremenu od 10:00 do 19:00 sati. Ambasador izložbe je jedan od najuspješnijih domaćih inovatora i poduzetnika, Mate Rimac.

Ovo treće izdanje izložbe okupit će stotinjak domaćih izlagača – od mladih inovatora, učenika osnovnih i srednjih škola do nekih od najinovativnijih domaćih organizacija poput tvrtki Rimac Automobili i DOK-ING, Instituta Ruđer Bošković, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i mnogih drugih.

Cilj izložbe je promovirati tehničke znanosti i inovativno stvaralaštvo mladih, kreativnih i inventivnih ljudi, koji svojim znanjem i inventivnošću osiguravaju budućnost hrvatskog gospodarstva kao i njegovu prepoznatljivost u svijetu. U skladu s tim želja nam je prezentirati radove srednjih tehničkih i strukovnih škola i tehničkih fakulteta s područja cijele Hrvatske.

Organizatori su za ovu godinu pripremili i zanimljiv popratni program s raznovrsnim radionicama za djecu i mlade svih uzrasta. Održat će se i nekoliko zanimljivih, inspirativnih predavanja kao što je predavanje o Nikoli Tesli i njegovim izumima, a na panelu o obrazovanju i inovativnosti govorit će predstavnici hrvatskih škola i fakulteta, znanstvenih instituta i uspješnih tvrtki.

Posjetitelji ove izložbe pridružit će se i brojki od više od 300 tisuća ljudi iz cijelog svijeta koji su imali priliku vidjeti Volkswagen bubu od kovanog željeza i Swarovsky kristala – svjetski poznatu atrakciju sisačkog obrta MG Vrbanus. Osim ove automobilske zvijezde, organizatori su pripremili i mnoga druga atraktivna iznenađenja.

Inače, ovogodišnjom izložbom slave se i dvije značajne obljetnice, 70 godina rada Hrvatske zajednice tehničke kulture te 20 godina rada Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Uz Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatsku zajednicu tehničke kulture čini 16 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih, 34 gradske i jedna općinska zajednica. U ovih 70 godina u brojnim aktivnostima i projektima Zajednice sudjelovali su deseci tisuća djece i mladih svih uzrasta, a Zajednica je kontinuirano radila i radi na razvoju i promociji tehničke kulture te promociji inovacija i inovatora u zemlji i inozemstvu. Upravo su u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture svoje inovatorske korake započeli mnogi danas poznati poduzetnici i inovatori.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera.