Velika Britanija izvela je prvi zračni napad u Siriji ubivši vlastite državljane osumnjičene da su ratovali za takozvanu Islamsku državu, otkrio je u ponedjeljak britanski premijer David Cameron o akciji za koju nije dobio odobrenje parlamenta.

Britanija redovito izvodi napade na mete u susjednom Iraku i bespilotnim letjelicama prikuplja informacije o IS-u, ali kao i neke druge zemlje članice koalicije protiv te radikalne islamističke organizacije nije napadala ciljeve u Siriji.

Cameron je rekao zastupnicima u ponedjeljak da je Britanija postupala u samoobrani i da je meta bio britanski državljanin te da je ubijen preciznim zračnim udarom britanskog vojnog zrakoplovstva u kolovozu.

U tom su napadu ubijene još dvije osobe koje su s njime putovale, također britanski državljani, rekao je.

“Reyaad Kahn ubijen je precizno pripremljenim napadom izvedenim bespilotnom letjelicom RAF-a 21. kolovoza, dok je bio u vozilu u pokrajini Raka”, rekao je Cameron zastupnicima.

Objasnio je da je to terorist koji je prijetio Britaniji i “poduzeli smo akciju jer nije bilo alternative”.

Cameron je ustvrdio da je zračni napad bio “potpuno zakonit” i da se prvi put u modernoj povijesti Velika Britanija poslužila vojnim sredstvom za takvu akciju u zemlji s kojom nije u ratu.

(Hina)