Nakon Svetoga Ivana Zeline, potom Zaprešića, punionica za električna vozila, u sklopu županijskoga projekta e-mobilnosti, otvorena je i u Svetoj Nedelji.

U prvoj fazi ovog projekta ukupno će biti otvoreno 12 e-punionica, u svim županijskim gradovima te općinama Pokupsko, Žumberak i Pisarovina. Projekt se realizira u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Županija u njegovoj realizaciji sudjeluje s maksimalno 70.000 kuna po jednoj punionici, te dodatno snosi sve troškove izrade idejnog projekta za izgradnju e-punionice.

„Uključeni smo u niz projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a ovim projektom nastojimo poticati i e-mobilnost. Želimo promovirati sve trendove budućnosti“, za svečanosti u Svetoj Nedelji, u ime župana Stjepana Kožića rekao je pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić.

Uprava grada Svete Nedelje već godinu dana koristi hibridni automobil, s jednim punjenjem baterije maksimalnog dometa vožnje od 60 kilometara. Supružnicima Marinu i Zrinki Pešurdi Vajdić koji koriste u potpunosti električno vozilo gradonačelnik Drago Prahin uručio je prvu T-RFID karticu za punjenje vozila. „U dvije godine, koliko ga koristimo, napravili smo 37.000 kilometara i na benzinu uštedjeli oko 4000 eura. Za električna vozila imamo samo riječi hvale“, rekla je Z. Pešurda Vajdić.

Gradonačelnik Prahin ovom prigodom je podsjetio i na druge projekte energetske učinkovitosti, odnosno obnovljivih izvora energije realizirane proteklih godina u Svetoj Nedelji. Spomenuo je gradnju niskoenergetske škole i dvorane u Rakitju te obnovu zgrade gradske uprave.

Ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ines Božićević je istaknula da je rast prometnih sustava doveo do problema zagađenja okoliša. „Kako bi se, s jedne strane, omogućio daljnji rast prometa, a s druge strane smanjio njegov negativni utjecaj na okoliš potrebno je okrenuti se e-mobilnosti, odnosno početi koristiti alternativna goriva“, naglasila je I. Božićević.

Kapacitet punionice u Svetoj Nedelji je 22 kW.