Darko Klasić HSLS

Darko Klasić, vijećnik HSLS-a u Vijeću gradske četvrti Črnomerec i tajnik GO HSLS-a Grada Zagreba, održao je konferenciju za novinare o uređenju Trga dr. Franje Tuđmana.

Proppćenje s konferencije donosimo u cijelosti:

Svjedoci smo da je nakon cijelog niza projekta i projektnih studija uređenja Trga dr. Franje Tuđmana, trg postao samo još jedan od projekata koji će se u nekoj daljnjoj i nedefiniranoj budućnosti realizirati. I dok gradska uprava ističe da želi biti istinski servis gradjana i nositelj projekata razvoja grada, ostaje dojam da projekti poput uređenja Trga dr. Franje Tuđmana postaju samo medijske alatke gradske uprave, koje građani Grada Zagreba skupo plaćaju.

Izrada različitih idejnih riješenja i projekata uređenja Trga dr. Franje Tuđmana koštala je dosada građane više od 1.000.000,00 kn, a da na samome trgu nije zasađen niti jedan stručak cvijeća. Očigledno različiti neophodni projekti za Grad Zagreb , gradskoj upravi i gradonačelniku postaju samo medijski poželjna prezentacije poput nekadašnjih kamena temeljaca a bez stvarne namjere realizacije istih.

Hiperinflacija izrade projekata i projektne dokumentacije nije samo zahvatila samo neophodne kaptalne projekte Grada Zagreba već je ista od strane gradske uprave nametnuta i Vijećima gradskih četvrti , koji troše znatna sredstva svojih proračuna na izradu projektne dokumentacije čak i na minorne stvari kao što je počesto postavljanje jedne klupe te znatno onemogućuje ili usporava provođenje malih komunalnih akcija gradski četvrti.

Izrada projektne dokumentacije za potrebe gradske uprave, vijeća gradskih četvrti i Zagrebačkog holdinga postala je biznis u kojem se vrte veliki novci u interesu odabranih projektnih ureda , vrlo često bez čvrsto zadanih vremenskih okvira te upitnih financijski troškova.

Zagrebački HSLS, u cilju poboljšanja sustava izrade projektne dokumentacije i realizacije usvojenih projekata gradonačelniku Milanu Bandiću predlaže:

– da se sačini i učini dostupnom vremenska crta realizacije projekata usvojenih od strane Gradske skupštine kao i vremenski okvir izrade projektne dokumentacije koju su privatni projektnim uredi dobili
– da se u svrhu uštede sredstava, učinkovitije realizacije i standardizacije izrade projekata formira stručni tim u okviru Gradskog ureda za strategijskog planiranja i razvoja grada koji bi vršio projektiranje za potrebe gradske uprave, vijeća gradskih četvrti i Zagrebačkog holdinga
– Gradska uprava i nadležne podružnice Zagrebačkog holdinga neka provedu reviziju realizacije naručenih projekata

Realizacijom navedenih mjera ostvariti ćemo visoku razinu učinkovite izrade i realizacije projekta te znatnih financijskih ušteda na projektima Grada Zagreba i Zagrebačkog holding.