Gost emisije Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV bio je Igor Štagljar, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika u svijetu i profesor znanstvenik na Sveučilištu u Torontu. Štagljar je nedavno kratko došao u Hrvatsku u trenutcima kada se zaustavlja kurikularna reforma što je nazvao pobjedom politike nad strukom.

“To je definitivno tako. Najednostavnije je kada se narod malipulira znanjem, jer kada narod znanja nema lako ga je manipulirati i s njime provoditi neintelektualne metode. To se dogodilo u Hrvatskoj, mi imamo sistem od Marije Terezije i djeca nam uče po bezveznom sistemu koji tjera djecu da uče bezveze, da štrebaju napamet. To tako nije vani, bilo je vrijeme da se promjeni, izgubili su godinu i pol dana”, rekao je Štagljar u Vetu i dodao kako je ovo što se dogodilo s kurikularnoj reformom veliki udarac za hrvatske intelektualce, ali i za Hrvatsku kao zemlju.
Opisao je obrazovni sustav u Kanadi i nazvao ga sistemom koji uči djecu kako biti sretna.
“Imaju jako puno prezentacija, projekte u kojima moraju uključiti kreativnost. U Hrvatskoj se djeca tretiraju kao strojevi. U Kanadi se ne uči tko je bio neki lik u povijesti, nego što su jeli”, kaže Štagljar.
U svijetu je inače poznati i priznat kako osoba koja se bavi projektima na kojima pokušava pronaći lijek za rak i tumor, a trenutno se kaže bavi komercijalizacijom MaMTH tehnologije kojom će se otvarati put novim terapijama protiv karcinom pluća, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i drugih.
Osim toga najvažniji projekt mu je rad na pronalasku lijeka za rak pluća, a uspjeh u tome bi mu bila najveća satisfakcija u karijeri.
“Taj projekt napreduje jako dobro. Mi smo udaljeni godinu dana do 14 mjeseci od primjene lijeka na prvim pacijentima koji boluju od karcinoma pluća. Planirao sam da to ide malo brže, ali u razvoju imate puno problema. Žarko bi želio da taj lijek pomaže ljudima koji boluju od raka pluća, no vjerovatnost da taj lijek neće funkcionirati je i između 40 i 50 posto”, rekao je Štagljar i dodao kako je njemu imperativ da njegova otkrića imaju primjene u klinici.
U emisiji je obzirom da je profesor na medicinskom fakultetu u Torontu komentirao i podržao nastojanja ministra zdravlja Daria Nakića za poskupljenjem cijena u zdravstvu.
“Mi smo u biti razmaženi ovdje, zdravstvo jako puno košta, toga kao kod nas nema u Kanadi. Ako želite ići na pregled kod specijaliste, morat ćete platiti. Ne mislim da je to veliki novac od 30 kuna više za dopunsko. Pa i u Kanadi postoji osnovno osiguranje svima koji rade, no ako želite kod specijaliste, onda ćete morati imati dopunsko. To je socijalni sustav. Neke firme vam plaćaju. Meni i mojim kćerima je to sve plaćeno. Socijalno ugroženima treba pomoći, Vlada treba osigurati neki paket”, rekao je Štagljar.
Nije želio previše komentirati premijer kojeg je upoznao lani kada mu je bio sponzor jedne konferencije u Splitu, no kazao je kako njemu ne bi pisao pismo kao što je to radio bivšem premijeru Zoranu Milanoviću.
“Politika se ne bi smjela petljati u znanost. Kada sam pisao to pismo Milanoviću bio sam mlad i neiskusan. Oreškoviću želim puno sreće”, kazao je Štagljar.