Mađarski ministar obrane Hende Csaba podnio je ostavku u ponedjeljak zbog toga što su oružane snage bile prespore u postavljanju ograde na granici, čija je svrha spriječiti ulazak tisuća migranata i izbjeglica u zemlju.

Njegova je ostavka uslijedila u vrijeme kada je policija bacila suzavac na migrante koji su pobjegli iz prihvatnog centra na južnoj mađarskoj granici.

Oružane snage, za koje je Csaba bio odgovoran kao ministar obrane, bile su uključene u postavljanje ograde uzduž mađarske granice sa Srbijom u svrhu sprječavanja ilegalnog ulaska migranata u zemlju.

Jedan izvor u vladi je rekao da premijer Viktor Orban nije bio zadovoljan brzinom postavljanja ograde.

“Vladino vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se u ponedjeljak kako bi razmotrilo situaciju vezano za ilegalnu imigraciju”, priopćila je vlada.

“Vijeće je poslušalo izvješće o stanju privremene sigurnosne ograde na granici. Ministar je ponudio ostavku nakon sastanka”, stoji u priopćenju.

Orban je ponudio dužnost ministra obrane Istvanu Simicsku, članu vladajuće koalicije Fidesz-Kršćanski demokrati i bivšem državnom tajniku u ministarstvu obrane.

(Hina