U prigodi Dana Šenkovca, ispred zgrade negdašnje Opće pučke škole u ovome mjestu, otkriveno je spomen poprsje zagrebačkom kanoniku, povjesničaru i prosvjetitelju Baltazaru Adamu Krčeliću.

Spomen poprsje, koje je otkrio župan Stjepan Kožić, a blagoslovio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, djelo je akademskog kipara Petra Ujevića. Njegovo postavljanje inicirala je Udruga Ivana Perkovca, udruga za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine.

„Krčelićev život pokazuje ne samo prepoznatljivu katoličku širinu koja je oblikovala europsku kulturu, nego i živu povezanost među europskim zemljama i narodima. U njemu gledamo one Hrvate koji su, ne zaboravljajući hrvatske korijene, svojim službama, znanstvenim radom, poznavanjem jezika povezivali Zagreb, Bolognu i Beč. I danas zaslužuju pozornost Krčelićevi pokušaji reformiranja školstva i gospodarstva, njegova marljivost u prikupljanju kulturnih dobara, njegova zauzetost za osvjetljavanje hrvatske povijesti“, rekao je biskup Šaško.

Nakon otkrivanja spomen poprsja, nešto više o životu i djelu Baltazara Adama Krčelića govorila je Teodora Shek Brnardić s Hrvatskog instituta za povijest. Kazala je da je Krčelić bio jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca 18. stoljeća, a osvrnula se i na njegovo školovanje u zagrebačkoj Isusovačkoj gimnaziji, potom sjemeništu na Kaptolu, te studij u Beču i Bologni. „Bio je povjesničar, pravnik, teolog, kanonik, član Sudbenog stola, profesor retorike, ispovjednik i predlagatelj reformi. Bio je daleko ispred svoga vremena“, rekla je T. Shek Brnardić.

Župan Kožić je rekao da se postavljanjem biste „Baltazar vratio u svoje rodno mjesto“, te da bista treba podsjećati mlade generacije da je u njihovu malenu mjestu rođena bitna povijesna osoba.
(zagrebackazupanija.hr)