Povodom Dana grada Zagreba prošetali smo gradom da saznamo kako tu obljetnicu provode zagrebačke obitelji, kakve dojmove na njih ostavlja Zagreb danas i što ih toliko veže uz hrvatsku prijestolnicu.

“Nudili su mi posao u Njemačkoj, ali ipak sam ostao u Zagrebu”, rekao je Zagrepčanin Ivica Tadić dok je dan provodio u šetnji sa svojim sinom.

DSC00499

U hrvatsku metropolu došao je prije 16 godina iz Vinkovaca i, sudeći po njegovim riječima, nije požalio.

Kako sam tvrdi, Zagreb je vjerojatno najbolji grad u Hrvatskoj i za stare i za mlade. “U Zagrebu je najveća ponuda posla, a ako je materijalno sve u redu, ove ostale stvari dođu na mjesto. Živio sam stvarno posvuda i drago mi je da moje dijete odrasta tu”, dodaje Tadić.

DSC00497Iako je imao pune riječi hvale za grad u kojem živi, našle su se i neke zamjerke. “Bilo bi zgodno da su igrališta malo urednija, a ne bi bilo loše da se više poštuju prometni propisi, osobito zebre. Otkad imam bebu, više pazim na takve stvari”, dodao je brižni otac i zagrlio svog mališana.

DSC00503Otkrio nam je da Dan grada Zagreba misli provesti s porodicom, u šetnji gradom i na kolačima, a svojim sugrađanima poželio je sve najbolje i da “ostanu dobri ljudi kao i do sad”.

Stav svog sugrađana dijeli i mlada majka Dora Sladojević(24) koja je poslijepodne provela igrajući se u parku sa svojom kćeri.

DSC00517“Zamjerki na Zagreb još nemam, a živim tu cijeli život. Jedino to što se stalno nešto gradi, ima puno gradilišta, ali kao i svake sezone”, rekla je Sladojević te dodala je Zagreb siguran za odgajati dijete, ali da to ponekad ovisi o kvartu.

Do sljedećeg rođendana grada, Dora bi htjela da se u gradu otvori lunapark koji bi radio cijelu noć te da djeca, pogotovo predškolske dobi, imaju više sadržaja poput sportskih i glazbenih radionica.

DSC00516Za kraj, nasmijana Zagrepčanka i njena kćer Lucija poručili su sugrađanima da se do sljedećeg Dana grada “moraju puno smijati”.