Maja Rajilić/dalje.com

I ove je godine zagrebačko jezero Bundek postao najljepša gradska cvjetna oaza koju će posjetiti na stotine tisuća posjetitelja. Gradonačelnik Milan Bandić svečano je otvorio 51. Floraart koji traje od 30. svibnja do 5. lipnja.

Maja Rajilic/dalje.com
Maja Rajilic/dalje.com

U 13 sati, manifestaciju je,  već tradicionalno, otvorio ansambl Lado nastupom na glavnoj pozornici otpjevavši hrvatsku himnu Lijepa naša.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com

Uz Milana Bandića i njegove suradnike, na otvorenju Međunarodne vrtne izložbe prisustvovali su predstavnici skupštine Grada Zagreba, predsjednica Uprave Zagrebačkog Holdinga Ana Stojić Deban, ali i mnogi građani.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com

U samom uvodu svog izlaganja, Bandić je prvo pohvalio ženski sastav iz ansambla Lado. Objasnio je, na svoj osebujan način, zašto su žene u prvome redu.

“U prvom su redu zato što su ljepše i bolje pjevaju od muškaraca, muškarci nemojte se ljutiti”, rekao je i zahvalio im se na divnim pjesmama koje su otpjevale.

 

Nakon što je Floraart i službeno otvoren, gradonačelnik se uputio prema izložbenom paviljonu Botaničkog vrta. Sa svakim je izlagačem progovorio pokoju riječ, dok ga je masa građana i medija pratila u stopu.

Na pitanje kada bi Zagreb mogao dobiti novi stadion, gradonačelnik je rekao kako bi se to trebalo dogodit kroz tri godine.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com

U ovom će se paviljonu od utorka, 31. svibnja, pa do petka, 3. lipnja održavati stručna predavanja te prezentacije.

Na ovogodišnjem će se Floraartu predstaviti 216 izlagača od kojih 18 stranih iz osam zemalja, a ulaz na izložbu bit će besplatan, svaki dan od 9 do 21 sat.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com

Naime, prošle je godine izložbu posjetilo oko 200 tisuća posjetitelja, a ukoliko nas posluži lijepo vrijeme, ove se ih godine očekuje još više. Osim raznovrsnog cvijeća, izlagači će predstaviti drvene, kamene i betonske proizvode, ali i zdrave prehrambene proizvode poput ljekovitog bilja.

Maja Rajilić/dalje.com
Maja Rajilić/dalje.com

Floragrad-dječja zemlja zabave

Uz dječje igralište, ponovo će niknuti i Floragrad. Kazališne predstave i čitanje priča dio su i ovogodišnjeg programa, a oslikavanje lica ovoga će puta biti besplatno. Od predstava, mališani će moći uživati u predstavi ‘Živ živ živ”, Profesor Baltazar”, “Grašak na zrnu kraljevne”, “Crvenkapica – tko se boji vuka još?”, ”Životinjsko carstvo” i ‘Mala zelena gusjenica”.

Nakon napornog radnog dana, odlazak na Bundek sa svojom obitelji, gdje vas čeka cvjetno šarenilo, mnoštvo zanimljivosti i događaja, zasigurno je savršen odabir.