Gromoglasnim pljeskom pozdravljena je odluka da se počasnim građaninom Grada Zagreba proglasi stožerni brigadir i heroj Domovinskog rata Rudolf Perešin . U toj noti obilježena je svečana sjednica Gradske skupštine i dodjela nagrada Grada Zagreba povodom Dana grada Zagreba.

Na sjednici koju je predvodio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić grad je dodijelio priznanja građanima za posebne zasluge.

“Sve ono što zajedno radimo, a sutra je točno 16. godina od kad sam prvi put izabran za gradonačelnika, nisu samo objekti i veliki projekti. Naš najveći zajednički projekt je multietičan, multikonfesionalan, multikulturalan Zagreb. Na to sam neizmjerno ponosan i zahvaljujem na tome svakom našem sugrađaninu”, zaključio je u svom govoru Bandić.

DSC00640
Poseban snažan aplauz od strane gradskih zastupnika te ostalih prisutnih začuo se i pri dodjeli nagrade “Zagrepčanka godine” atletičarki Sandri Perković kojoj je, uz gradonačelnika Bandića i predsjednika Gradske skupštine Andriju Mikulića, nagradu uručila pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta te Sandrin sportski uzor Janica Kostelić.

Uzvanici su u veselom rasoloženju čestitali jedni drugima, a filmski redatelj Dalibor Matanić počastio je publiku i s bacanjem buketa koji je završio na stolu mlade gospodične.

DSC00594
Nagrade su dodijeljene i sljedećim uspješnicima, osobama i institucijama:

1. prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i redoviti profesor u trajnom zvanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

DSC006312. Branimir Budetić, sportaš

DSC00556
3. Centar za ženske studije

DSC00566

4. mr. sc. Jozo Čikeš, sociolog, teolog, umirovljenik, predsjednik Udruge Pasionska baština

DSC00570

5. arhitekt prof. dr. sc. Marijan Hržić, d.i.a.

DSC005726. Institut Ruđer Bošković

DSC006357. Istraživački tim Projekta Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”

DSC005858. Dalibor Matanić, filmski redatelj

DSC005929. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

DSC0059610. Gabi Novak, pjevačica zabavne glazbe

DSC0059911. Ljerka Očić, akademska glazbenica, orguljašica, red. prof. u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu

DSC0060512. Marija Peakić-Mikuljan, prof. književnosti i filozofije, pjesnikinja, prozaistica, esejistica, scenaristica, književna urednica

DSC0060813. prof. dr. sc. Edita Slunjski, profesorica pedagogije

DSC0061514. prof. dr. sc. Mirko Šamija, dr. med., onkolog

DSC00617