„HNS je u posljednih 25 godina pokazao da je stranka rezultata, razuma i ozbiljne politike, a ne eksperimenata. Da bi to dokazali i na sljedećim lokalnim ili mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima, moramo raditi i učiti sa svojim organizacijama“, poručio je predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak s konferencije održane u Zagrebu u sklopu obilaska županijskih organizacija HNS-a. Učiti se može i na primjeru grada Svetog Ivana Zeline, koji izgleda potpuno drugačije od ostalih gradova Zagrebačke županije. Njegov gradonačelnik, HNS-ov Hrvoje Košćec, pokazao je kako se startegije mogu u vrlo kratkom vremenu početi planirati, raditi i ostvariti. Cilj je da se to dogodi i u ostatku Zagrebačke županije, rekao je Vrdoljak dodajući kako ima razloga vjerovati u uspjeh. „Eksperimenti s populizmom ili, još gore, ekstremizmom koji se pojavljuju na hrvatskim ulicama preskupi su za hrvatske građane i to nam nikada nije potrebno“, istaknuo je.

Osvrnuvši se na stanje u zemlji rekao je da je Hrvatska danas paralizirana država. „Proživljavamo krizu institucija, gubi se autoritet predsjednika i potpredsjednika Vlade, ne zna se tko treba preuzeti koju odgovornost, a Hrvatskoj je potrebna jaka, čvrsta i stabilna Vlada, koju danas nemamo. Iz te situacije paralizirane vlasti i zemlje koja je u blokadi mogu nas izvući prijevremeni izbori, ali to ovisi o odluci vladajućih“, rekao je predsjednik HNS-a. Podsjetio je na jasnu i konzistentnu politiku HNS-a, koji je prvi, prije gotovo pola godine, rekao da ide u opoziciju i da će biti konstruktivna opozicija. „Svakih nekoliko tjedana predlažemo nove zakonske regulative. Nažalost, u Saboru se o ničemu ne raspravlja i ne odlučuje, rekao je Vrdoljak.

Govoreći o rastu BDP-a u prvom kvartalu ove godine, čestitao je poduzetnicima, građanima i zaposlenicima, koji su, kako je rekao, iznijeli taj rezultat i pokazali da se puno brže mogu prilagoditi pozitivnim trendovima nego politika. „Ovakav rezultat i ovakvo ponašanje poduzetničkog sektora i građana lekcija je i poruka političkim elitama – počnite raditi jer u protivnom nećemo moći dugo držati BDP na ovim razinama“, rekao je Vrdoljak te ocijenio kako će se pravi rezultat nefunkcioniranja ove Vlade odraziti na zadnjem kvartalu 2016. i prvom kvartalu 2017. godine. Ne bih volio da ponovno krenemo nizbrdo i da se ponavlja povijest sa sredinom 2000-ih, zaključio je.

Vrdoljak je ponovio da će svih devet saborskih zastupnika HNS-a glasati za opoziv Tomislava Karamarka, a stav zastupnika Veljka Kajtazija bit će usklađen sa stavom Kluba HNS-a i Kluba nacionalnih manjina. Rekao je i da ne očekuje pritisak, dodajući da je vrbovanje zastupnika kazneno djelo. Predsjednik HNS-a još je jednom izrazio podršku cjelovitoj kurikularnoj reformi te podsjetio da je krajem prošloga tjedna, prije svega kao građanin i roditelj, pozvao sve da dođu na sutrašnji prosvjed i kažu dosta je. „Izborimo se da naša djeca imaju šansu uspjeti u Hrvatskoj. Grupice koje to misle zaustaviti zbog svojih malih interesa, neće uspjeti“, poručio je Vrdoljak.

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Zagrebačke županije Dubravko Ponoš ocijenio je da je kvalitetnom transformacijom HNS-a ojačan i HNS ove županije te podsjetio na uspješnog gradonačelnika Svetog Ivana Zeline koji je najbolji primjer kako radi HNS. „Vjerujem da ćemo nakon idućih lokalnih izbora imati još kvalitetnih primjera HNS-ovih gradonačelnika i načelnika u Zagrebačkoj županiji, koji će pokazati koliko kvalitetno radi HNS“, poručio je Ponoš.