Vlasti Bosne i Hercegovine pripremaju se za situaciju u kojoj bi Mađarska u cijelosti zatvorila svoju granicu za svaki prolazak izbjeglica i migranata, što bi tisuće ljudi natjeralo da potraže novi pravac kojim bi dospjeli do zapadnoeuropskih zemalja, potvrdio je u utorak u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

On je novinarima kazao kako Vijeće ministara BiH planira usvojiti poseban plan mjera za suočavanje s izbjegličkom krizom, a pritom imaju u vidu faktore koji mogu dodatno destabilizirati područje zapadnog Balkana koje izbjeglicama i migrantima sada služi kao glavni i najvažniji tranzitni koridor.

“Ulazi se u hladno vrijeme i zimu i izbjeglice više neće moći boraviti u improviziranim prihvatilištima, a postoje ozbiljne naznake da će Mađarska zatvoriti koridor pa će oni onda krenuti prema BiH”, kazao je Mektić.

Dodao je kako je nemoguće predvidjeti o kojem bi se broju izbjeglica radilo, no vlasti BiH moraju se pripremiti na poduzimanje i sigurnosnih i humanitarnih mjera.

“Sigurnosna komponenta bitna je kako bi se identificirali pojedinci koji mogu biti sigurnosna prijetnja, a druga komponenta je humanitarna, jer izbjeglice trebaju smještaj, hranu i zdravstvenu skrb”, kazao je Mektić.

Istaknuo je kako BiH pa ni sve druge države regije ne mogu riješiti ovaj problem.

“Konačno rješenje tog problema je na Europskoj uniji. Želimo biti dio rješenja, no ne vidim mogućnost da mi možemo riješiti problem dvjesto, tristo tisuća ili pola milijuna izbjeglica.

U Ministarstvu sigurnosti ocjenjuju kako će eventualni pojačani priliv izbjeglica dodatno zakomplicirati i problem trgovine ljudima.

“Trgovina ljudima bila je problem i prije ove krize a ona će je samo pojačati”, kazao je Mektić.

(Hina)