“Izbori! Izbori! Izbori…”, orilo se nešto više od tisuću prosvjednika inicijative Hrvatska može bolje na Trgu sv. Marka. Zagrepčani su time htjeli pokazati zadovoljstvo padom Vlade Tihomira Oreškovića i svoju želju za boljim obrazovanjem.

Neki prosvjednici su čak u šali komentirali kako su “spojili ugodno s korisnim” da je dan prosjeva pao baš na dan kad je pala i vlast. U vrlo pozitivnoj atmosferi, zagrebački profesori i studenti su podsjetili okupljene da je razlog za dolazak na Markov trg borba za buduće generacije.

Čelnici prosvjeda su još jednom napomenuli kako su morali doći danas jer je Vlada potpuno ignorirala njihove zahtjeve kad ih se 50 tisuća okupilo na Trgu bana Josipa Jelačića 1. lipnja.

Iako su okupljeni dobar dio proveli u zvižducima i pjesmi, našlo se i trenutaka za ozbiljne poruke. U ime zagrebačkih studenata govorio je Kristijan Orešković kojeg su okupljeni dočekali s pljeskom.

“Ljut sam jer nas je više od 650 tisuća učenika i studenata uhvaćeno u klopku obrazovnoga sustava koji nas koči i guši, a trebao bi nas inspirirati i ohrabrivati. Čini se da se baš ništa ne pomoče dok se mi ne pobunimo. I to ne jednom. Ne, ne. Iz tjedna u tjedan”, rekao je mladi Orešković.

DSC01735Na prosvjedu su govorili i zagrebački profesori. Istaknuli su kako su oni tu zbog svojih učenika.

DSC01807U sklopu prosvjeda dijelile su se i krede kojima su prisutni nevjerojatnom brzinom označili svaku pločicu na tlu Markovog trga. U akciji šaranja kredom sudjelovali su i najmlađi.