Dječja smrtnost u svijetu prepolovila se u četvrt stoljeća ali samo 62 zemlje od 195 dosegle su ciljeve koje je postavio UN u tom području, pokazuju brojke UN-a objavljene u srijedu.

“Globalna smrtnost djece mlađe od pet godina smanjena je za 53 posto zadnjih 25 godina” no za brojne zemlje postavljeni cilj u okviru milenijskih ciljeva nije postignut, po istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Svjetska dječja smrtnost pala je s 12,7 milijuna 1990. na 5,9 milijuna 2015., pokazuje statističko istraživanje UN-a i njegovih agencija, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

“Znatan napredak ostvaren je na svjetskoj razini na poboljšanju preživljavanja djece zadnjih 25 godina”, komentiraju autori istraživanja koje je koordinirao Danzhen You iz UNICEF-a.

Oni otkrivaju “ohrabrujući” trend zadnjih godina na istoku i jugu afričkog kontinenta i bilježe da bi dodatnih 48 milijuna djece umrlo zadnjih petnaest godina da je dječja smrtnost ostala na razini 2000.

“Moramo priznati da je ogroman napredak postignut globalno, posebno nakon 2000. godine”, kaže pomoćnica direktora UNICEF-a Geeta Rao Gupta.

“No, još uvijek previše djece umire iz razloga koji bi se mogli izbjeći, prije njihove pete godine”, dodaje ona.

Oko 16.000 djece mlađe od pet godina umire još uvijek svakodnevno. U gotovo polovici slučajeva (45 posto) do smrti dolazi u prvih 28 dana života.

(Hina