Zagreb, 10.02.2016 - Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepiæ dao je izjavu za medije na temu migracijske krize, odnosno dogovora sa sastanka zemalja na ruti koji je održan 3. veljaèe u Makedoniji. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Četvorica migranata koji su iz Italije sukladno Europskom planu za upravljanjem migracijama premješteni u Hrvatsku rano poslijepodne došli su u zagrebačko Prihvatilište za tražitelje azila Porin.

Ispred prihvatilišta dočekali su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

“Selam aleikum. Dobrodošli u Hrvatsku”, kazao je ministar Orepić migrantima koji su u Porin došli nešto iza 13 sati. 

Orepić je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji. 

Dodao je da nije riječ tek o humanoj nakani već i obvezi što proizlazi iz članstva u Europskoj uniji. “Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela”, kazao je Orepić, dodajući da je ovo tek početak procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije.

Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su “otvorili vrata i srca” za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina.

“Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički problem”, kazao je Baričević.

Dolazak prve skupine migranata rezultat je početih aktivnosti na premještanju podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.