Ukoliko se putnik autobusa ili vlaka nađe na kolodvoru u Trstu, Milanu, Rimu, Parizu, Ljubljani ili Zürichu, te je, nakon dužeg puta, prisiljen obaviti neke neodgodive fiziološke potrebe, na raspolaganju mu je javni besplatni WC. U Francuskoj, Koreji, Kini, Japanu, SAD i još mnogim zemljama slobodno se koristi WC u skoro svim ugostiteljskim objektima. Bez naznake da je isti samo za goste lokala i da se ključ nalazi na šanku.

U Zagrebu, autobusni i željeznički Glavni kolodvor uslugu korištenja WC naplaćuju i time iskazuju svojevrstan primitivizam i pomanjkanje otmjenosti čime istovremeno sramote sebe, grad Zagreb i Hrvatski turizam. Isti je slučaj s onim ugostiteljima koji drže ključ na šanku i koje bi ustvari trebalo izbjegavati, jer takvo ponašanje nije nimalo ugostiteljsko ni gostoljubivo. Svakako treba naglasiti negativnu praksu u Importane galeriji, koja ima veliki broj kafića. Iako po zakonu moraju imati WC-e niti jedan ga nema, ali u Importane galeriji postoji javni WC uz naplatu, što je stvarno sramotno. Ali je također neshvatljivo da takvu praksu tolerira Grad Zagreb i čak je izdao uporabne dozvole za te lokale.

Ovakva praksa se pogotovo loše odnosi na veliki broj gostiju s Dalekog istoka, koji su u svojim zemljama navikli na daleko civiliziranije običaje. Primjerice u središtu Seula u mnogim ulicama postoje putokazi koji vode do najbližeg WC-a i svi su besplatni. A neki su locirani u dobrim restoranima, koji se na taj način reklamiraju i privlače goste. U Francuskoj je propisano da su svi WC-i u ugostiteljskim objektima javni i besplatni.

Iako se ova problematika može smatrati manje važnom, ovako stanje može ponekad u znatnoj mjeri pridonijeti negativnom imidžu Zagreba i Hrvatske.

Zato bi možda trebalo pod hitno zakonom propisati da se korištenje WC-a na kolodvorima više ne naplaćuje, te za ugostitelje uvesti francuska pravila. Na taj način bi se, uz mali napor, znatno pridonijelo otmjenom ugođaju Zagreba, ali i drugih gradova.

No u ovakvoj situaciji je svakako za pohvalu djelovanje besplatnih javnih WC-a u Cesarčevoj ulici, Sajmu automobila na Jakuševcu, tržnici Dolac, Britanskom trgu i zračnoj luki Zagreb. Također nema problema niti u jednom otmjenijem ugostiteljskom objektu.

No da se situacija pomakne s mrtve točke, možda bi za početak bilo dobro objaviti listu otmjenih lokala i onih koji to nisu.

OVAJ TEKST JE U CIJELOSTI PISALA ČITATELJICA PORTALA DALJE.COM ALI REDAKCIJA PORTALA SE OD TOG PISMA NE OGRAĐUJE. ŠTOVIŠE – PODRŽAVAMO GA