Saborska oporba u srijedu je napala Vladin prijedlog preraspodjele prihoda poreza na dohodak u korist 35 gradova i općina u brdsko-planinskim područjima, tvrdeći da se radi o “čistoj predizbornoj kampanji” i potezu na štetu županija – vladajući to odbacuju, a pritom ističu uspjehe aktualne Vlade.

Preraspodjelu prihoda predviđa izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. “Kad se gledaju ukupna područja pojedinih županija dobija se više, prije svega lokalna razina 58 milijuna kuna, no to povećanje prati i smanjenje prihoda samih županija od 12,5 milijuna kuna”, rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz.

Listu zastupnika koji zakon drže predizbornim, ‘otvorio’ je nezavisni Branko Vukšić. “Ovo je čisto izborno pretakanje premijera Milanovića iz šupljeg u prazno, brdsko-planinskim općinama i gradovima daje 58 milijuna kuna, a isto toliko uzima županijama. Nikakve strategije, dugoročnog razvoja, samo ad hoc zakoni, po načelu što na mostu dobije, na ćupriji izgubi”, ustvrdio je Vukšić.

HDZ predloženi zakon vidi kao “naknadnu pamet”, odnosno kao Vladin pokušaj da popravi imidž u nekim, konkretno 7. izbornoj jedinici, (u kojoj je i Gorski kotar).

Očito je da SDP loše stoji, pogotovo u 7. izbornoj jedinici, i sjetili ste se mijenjati zakon na nepravedan način – uzimajući županijama, kaže Josip Borić (HDZ).

Tomislav Klarić (HDZ) podsjeća da je oporba, kad se donosio zakon, upozoravala na njegove pogubne posljedice, ali vlast to nije željela čuti.

Obišao sam Gorski kotar i svugdje je ista priča, gradonačelnici su nezadovoljni zakonom, pao im je proračun, uzeta su im sredstva, kaže Klarić.

SDP ne prihvaća prozivke za predizborne poteze.

Kad oporba nešto predlaže, onda je to u interesu naroda, a kad to isto čini Vlada, onda je to jeftini populizam u interesu izbora, uzvratio je Nenad Stazić (SDP).

Vlada radi u “interesu izbora”, pa je BDP porastao već drugi kvartal 1,2 posto, raste industrijska proizvodnja, imamo rekordnu turističku sezonu, najnižu stopu nezaposlenosti u zadnjih sedam godina, pobrojao je Stazić.

Hrvatska raste, to su činjenice i brojke, poručuju i Dražen Pandek i Saša Đujić.

Zar ste zaboravili koju je štetu napravila vaša vlada u osam godina, bili ste ministar u toj Vladi, a nitko nije ništa vidio? – uzvratio je Đujić HDZ-ovu Ivanu Šukeru.

Slavonski zastupnici, različitih političkih opcija, ne spore da treba pomoći brdsko-planinskim područjima, no nezadovoljni su odnosom prema Slavoniji i Baranji.

Zvono na uzbunu zvoni i u Slavoniji i Baranji, ističe Krešimir Bubalo (HDSSB) koji smatra da to područje ponuđenim zakonskim izmjenama neće uhvatiti korak.

Mile Horvat (SDSS) uvažava doradu modela financiranja jedinica lokalne samouprave, upozorava da je polovina općina na rubu samoodrživosti, te da je poražavajuće što su u prvih deset “neodrživih” općine sa srpskom većinom.

“Dolazim iz ravničarskog područja, pa kad čujem za brdsko-planinska područja i otoke onda mi se počinje dizati kosa na glavi”, rekao je Šandor Juhas (mađarska manjina), tumačeći kako ne misli da je lako otocima i brdskim područjima, ali da u Slavoniji ima naselja bez vodovoda, javne rasvjete, prijevoza…

“Ako je moguće napišite mi recept kako se diže kosa na glavi da i ja imam to iskustvo”, uzvratio je Juhasu predsjednik Sabora Josip Leko očito aludirajući na činjenicu da su obojica proćelavi te pokušavajući ‘omekšati’ predizborno poprilično obojenu saborsku raspravu.

(Hina)