Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza na sjednici održanoj u srijedu jednoglasno je smijenio Niku Kovača s dužnosti izbornika reprezentacije nakon što je prošloga tjedna u dvije kvalifikacijske utakmice za EURO 2016. protiv Azerbajdžana i Norveške momčad osvojila samo jedan bod.

“Nismo očekivali prije puta u Baku ovakav dan. Dok je igre i turnira, rezultat je vodilja za sve”, rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker na konferenciji za novinare nakon sastanka IO HNS-a.

Po njegovim riječima, nasljednik Nike Kovača tražit će se među hrvatskim stručnjacima jer savez “nema novaca za stranog trenera”.

Ime novog izbornika bit će poznato nakon sjednice IO-a koja će se održati u ponedjeljak 21. rujna kako bi novi izbornik imao dovoljno vremena sastaviti stručni stožer i pripremiti taktiku za preostale dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na EURO 2016. 10. listopada ugostiti Bugarsku u Zagrebu bez gledatelja i 13. listopada u gostima na Malti.

Sigurno je kako će s novim izbornikom na klupi odsada sjediti tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak, koji bi po mišljenju Davora Šukera, trebao doprinijeti neophodnoj komunikaciji između izbornika i članova IO, koje dosada nije bilo.

“Prave komunikacije nije bilo ni sa stručnim stožerima koje su vodili Slaven Bilić i Igor Štimac, pa sada niti s ovim Nike Kovača, a to ubuduće moramo promijeniti i zato će odsad na klupi s izbornikom sjediti i Romeo Jozak”, kazao je Šuker koji je naglasio da će izbornik biti potpuno samostalan u donošenju odluka.

Na pitanje je li se čuo s nekim od igrača i je li se konzultirao s Nikom Kovačem, Šuker je odgovorio kako se čuo s Modrićem i Srnom, te da je jutros razgovarao s Nikom Kovačem, koji je “džentlmenski primio odluku o svojoj smjeni”.

Romeo Jozak, koji će sa Šukerom u sljedećih 10-ak dana razgovarati s kandidatima za mjesto izbornika, kazao je da ima “odličnu komunikaciju s izbornicima svih mlađih selekcija”, a Niko Kovač mu je dao do znanja kako nije poželjan na klupi seniorkse reprezentacije.

“Malo se može napraviti na suhom izoliranom tehničkom planu nakon okupljanja dva dana pred utakmicu. No, puno se može napraviti na sociologiji i socijalnoj inteligenciji. Puklo je u komunikaciji, ona više nije bila protočna. Niko je slabo komunicirao i sa savezom. Tu ne smije više biti trzavica. Moj prvi cilj je uspostava komunikacije između terena i ljudi koji vode savez”, izjavio je Jozak.

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak rekao je da će tijekom poslijepodneva na službenim stranicama HNS-a biti objavljeno otvoreno pismo javnosti bivšeg izbornika Nike Kovača.

(Hina)