Udruga Prijatelji životinja i prvi hrvatski studio za virtualnu stvarnost omogućili su građanima da besplatno iskuse svijet virtualne stvarnosti, u srijedu 13. srpnja 2016., u 11 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Virtualna šetnja omogućila im je da pogledaju stvarnost u oči i odvela ih na mjesta koja im inače nitko neće pokazati. Ovaj događaj bio je poseban i po tome što je predstavljao premijerno korištenje tehnologije virtualne stvarnosti u Hrvatskoj u službi zaštite životinja.

Virtualna stvarnost (12)Prožeti iskustvom koje omogućava projekcija slike na 360°, gledatelji su kroz posebne naočale mogli doživjeti svijet unutar farma i klaonica. To je za sve ujedno bio i izazov: mogu li izdržati i pogledati cijelu 10-minutnu snimku? Ovo je bila jedinstvena i rijetka prilika da se zaviri u rutinsku praksu industrije koja je tako dobro skrivena od očiju i ušiju javnosti. Ono što je posjetiteljima bila virtualna stvarnost, milijardama životinja predstavlja svakodnevnicu. Sjedeći u sigurnosti udobnih stolaca, gledatelji su mogli vidjeti očima ono što životinje trpe svojim tijelima.

VR5Ova vrhunska tehnologija pronašla je svoju primjenu i u zaštiti životinja, gdje posebno uspješno vodi gledatelja u područja inače potpuno zatvorena za oči javnosti.

Da bi doživjeli virtualnu stvarnost, posjetiteljima su bila dostupna tri kompleta naočala i slušalica za generiranje doživljaja, a prolaznici su na videoekranu mogli vidjeti prikaz programa. Mjesto događanja također je oslikavalo atmosferu teme simulacije.

Već se na videu na YouTubeu mogla vidjeti naznaka virtualne stvarnosti koju su gledatelji mogli iskusiti. Simulacija nakon događanja dostupna je u studiju za virtualnu stvarnost.

Prijatelji životinja zahvaljuju organizaciji Animal Equality, koja je snimila video, i studiju za virtualnu stvarnost Legame na omogućavanju korištenja tehnologije virtualne stvarnosti u svrhu edukacije o zaštiti životinja.