Dok cijeli Zagreb glasno lovi Pokemone o čemu možete čitati velike reportaže u gradskim rubrikama svih novina, Zagrebački holding je jučer u potpunoj tišini zatvorio knjigu upisa Obveznica kojim se zadužio za 1.8 milijardi kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, Uprava Zagrebačkog holdinga ima razloga za otvaranje šampanjca.

– Kamata je negdje oko 3.75 posto i to u kunama. To je veliki uspjeh, osobito ako se usporedi sa zaduženjem HEP-a koji je dobio kamatu od 6.5 posto i to u eurima – rekao nam je dobro obaviješteni izvor iz Holdinga.

Ovim zaduženjem Holding će namiriti dug nastao izdavanjem obveznica na Londonskoj burzi prije devet godina, a koji u cijelosti dolazi na naplatu iduće godine.

Da uprava Holdinga nije uspjela reprogramirati taj dug izdavanjem novih obveznica na domaćem tržištu, zagrebačka mega kompanija vjerojatno ne bi u 2017. godini mogla isplaćivati plaće svojim radnicima.

Na taj problem su godinama upozoravali i bivši muški predsjednici Uprave, ali osim kuknjave nisu ništa po tom pitanju poduzimali.

No, za razliku od Ane Stojić Deban, oni sigurno ne bi propustili priliku da danas zakupe oglase u svim dnevnim novinama kako bi se pohvalili svojim uspjehom.

Nedavno se i Republika Hrvatska zadužila izdavanjem obveznica na domaćem kunskom tržištu s kamatom manjom od tri posto. Ali, Holding ima lošiji kreditni rejting nego država. Kada se odlučilo na izdavanje obveznice, gradski zastupnici u Skupštini su izglasali odluku prema kojoj su bili spremni zadužiti Holding i Grad i za kamatu od 5.37 posto.