– Nakon što je provedeno restrukturiranje 2014. godine je Zagrebački Holding ostvario dobit od 17 milijuna kuna, a za ukupnu grupu je dobit iznosila 38 milijuna kuna – iznijela je predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban na tiskovnoj konferenciji poslovni izvještaj za prošlu godinu koju će sutra na sjednici Gradske skupštine predstaviti i zastupnicima.

To je, inače, prva poslovna godina nakon što su se neke podružnice Holdinga izdvojile u samostalne podružnice prema planu restrukturiranja kojeg je predložio gradskim zastupnicima bivši predsjednik uprave Slobodan Ljubičić 2013. godine.

On je većinu vremena prošle godine i vodio Holding dok nije, zajedno s Bandićem i Perom Pripuzom, uhićen. Tada mu je nakon izlaska iz pritvora izrečena i zabrana obavljanja djelatnosti.

-Ukupni prihodi u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu bilježe smanjenje od 1.1 milijardu kuna pri čemu su se poslovni prihodi smanjili za 737 milijuna kuna od čega su prihodi od prodaje roba manji za 268 milijuna kuna, a prihodi od grada Zagreba manji za 248 milijuna kuna. Znači, manja je subvencija ZET-u za 152 milijuna kuna i manji su prihodi za podružnicu Sportski objekti, koji je prešao u Samostalnu sportsku ustanovu grada Zagreba sa 1. siječnja, za 71 milijun kuna. Manji su prihodi podružnice Zagrebačke ceste za 26 milijuna kuna – nabrajala je rezultate rada bivše uprava sadašnja predsjednica.

No, kako bi dobit bila ostvarena, to smanjenje prihoda je moralo pratiti i veće smanjenje rashoda.

-Poslovni rashodi su se smanjili za 625 milijuna kuna, a financijski 455 milijuna kuna. Što se dogodilo u 2014. godini da je prouzročilo takav rezultat? Pa kratkororčni krediti koji su iznosili 766 milijuna kuna tijekom 2014. godine svedeni na nulu. Znači, nema stavke kratkoročnih kredita. Dalje, prodana su nedospjela potraživanja od Grada za stanove i poslovne prostore u Novom Jelkovcu. To su sredstva od 648 milijun kuna. Ugovorene su revolving linije u iznosu od 450 milijuna kuna i što je najvažnije smanjen je broj zaposlenika u Zagrebačkom holdingu za otprilike 1500 ljudi – rekla je Stojić Deban te se osvrnula i na kritike iz zagrebačkog HDZ-a i SDP-a kako su bolji rezultati Holdinga rezultat toga što je Grad preuzeo na sebe obveze od Holdinga.

– Što god netko rekao na press konferenciji, činjenica je da je međunarodna rejting agencija dala bolju ocjenu poslovanju Zagrebačkog holdinga što je jedini mjerodavan podatak i jedina mjerodavna institucija koja može ocjenjivati rezultate poslovanja Zagrebačkog holdinga – rekla je predsjednica uprave.

-I točno je da sam ja rekla da je do te bolje ocjene došlo zbog bolje suradnje Grada i Holdinga, ali ne u tom smislu da je došlo do pretakanja iz šupljeg u prazno jer to nije točno. Tada bi Grad dobio lošiji rejting. Međutim, Zagrebu je zadržan kreditni rejting od istih tih međunarodnih institucija koje su ga Holdingu povećale. Podsjećam kako je Zagrebački holding 2013. godine bio u fazi predstečaja, odnosno samog stečaja. Zbog toga je sazvana i izvanredna sjednica Skupštine na kojoj su predstavljene mjere kojima će se ići u financijsko restrukturiranje Holdinga. Te mjere se provode i danas. Jer, jedna od mjera koja je tada predložena, a još nije ostvarena je refinanciranje obveznica i način kojim će se upravljati imovinskim portfeljom Holdinga. To će se rješavati u 2015. godini i 2016. godini jer imamo rok do 2017 godine – zaključila je Ana Stojić Deban koju je pred novinare “isturio” gradonačelnik Bandić iako je pitanje o kritikama iz redova oporbe bilo upućeno njemu.

No, nakon što je Stojić Deban poslovno izdiktirala brojke odgovorio je i on gradskoj oporbi u svom stilu.