Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić uvjerljivi je pobjednik ankete za budućeg gradonačelnika Zagreba koju je portal dalje.com pokrenuo u kolovozu putem društvenih mreža.

Drugo mjesto osvojila je predsjednica zagrebačkog HNS-a i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, a svega nekoliko glasova manje od nje osvojio je aktualni gradonačelnik Milan Bandić i nezavisna gradska zastupnica Sandra Švaljek.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić osvojio je peto mjesto. To su i jedini kandidati koje je portal dalje.com ponudio korisnicima društvenih mreža da za njih glasaju jer su oni jedino izrazili jasne namjere da se kandidiraju za gradonačelnika Zagreba kada god ti izbori budu bili.

No, građani su mogli dodavati i svoje kandidate, a šestero građana su za gradonačelnicu predložila predsjednicu Oraha Mirelu Holy.

Ostali kandidati predloženi od građana dobili su po jedan glas.

Želimo napomenuti kako ova anketa nije rađena po standardima sociološke struke niti je sociološki stratificirana, ali je postavljena na način da njoj mogu glasati samo oni korisnici društvenih mreža koji imaju otvoren profil pod punim imenom i prezimenom. I brojao se samo jedan njihov glas.

Oni profili na društvenim mrežama koji su prijavljeni pod nadimcima ili nisu imali upisane barem osnovne podatke poput imena, prezimena, spola i mjesta stanovanja nisu pribrojani.

Iako je anketi pokušalo pristupiti preko 10 tisuća korisnika, zbog gore navedenih kriterija uvaženi su glasovi samo njih 380.

OVO SU REZULTATI:

Na pitanje za koga bi glasali za gradonačelnika Zagreba da se izbori održavaju sada, korisnici društvenih mreža u Zagrebu ovako su odgovorili:

  1. Andrija Mikulić – 119 glasova – 31 %
  2. Anka Mrak Taritaš – 71 glas – 19 %
  3. Milan Bandić – 65 glasova – 17 %
  4. Sandra Švaljek – 58 glasova – 15 %
  5. Davor Bernardić – 51 glas – 13 %
  6. Mirela Holy – 6 glasova – 1.6 %
  7. Ostali -10 glasova

Ova anketa i njeni rezultati pokazuju i koliko su pojedine stranke i njihovi članovi angažirani na društvenim mrežama i ne pogoduje onim kandidatima koji društvene mreže ne koriste. Dakle, HDZ-ovci su definitivno poduprli svog kandidata i aktivni su na društvenim mrežama. S druge strane, iako je Milan Bandić, odnosno njegov PR tim, vrlo aktivan na društvenim mrežama, njegovi birači pa i stranački suradnici očito nisu. Jer, Jelena Pavičić Vukićević, predsjednica njegovog stranačkog kluba i Ivica Lovrić, njegova trenutna desna ruka, profile na društvenim mrežama uopće nemaju. Tako da aktualnom gradonačelniku ankete organizirane na ovaj način sigurno ne idu u prilog jer su njegovi suradnici tu izrazito neaktivni.

Broj glasova koje je dobio Andrija Mikulić, pak, pokazuje kako su HDZ-ovci na društvenim mrežama izrazito angažirani i kako su na tom polju daleko nadmašili i zagrebačke SDP-ovce. Od njih su aktivniji i njihovi koalicijski partneri iz HNS-a koji su svojim glasovima podigli svoju predsjednicu zagrebačkog ogranka na drugo mjesto. Naime, kako redakcija portala dalje.com ima podatke o svim profilima koji su sudjelovali u anketi, iz njih je vidljivo kao su za Andriju Mikulića i Anku Mrak Taritaš glasali većinom članovi njihovih stranaka ili simpatizeri. No, Bernardićevi su u glasanju zakazali, a neki SDP-ovci s državne razine su čak svoj glas poklonili Sandri Švaljek. Kako ona nema stranačku organizaciju, ona je možda i najveće iznenađenje ove ankete jer su njoj glas poklonili uglavnom stranački neangažirani građani i poneki SDP-ovac ( što pokazuju analize profila glasača u našoj anketi).

I time njenih 15 posto vrijedi barem dvostruko više. Dakle, ako je suditi po ovoj anketi, glavni favoriti za budućeg gradonačelnika Zagreba su ona, Andrija Mikulić, Milan Bandić i najpopularnija ministrica u Vladi.

No, kako nas zanimaju i trendovi, a glasati se ionako ne može dva puta preko istog profila ( a glasovi profila koji su otvoreni pod nadimkom ili su tek otvoreni ne pribrajaju se) ostaviti ćemo ovu anketu otvorenom dok god na red ne dođu i ti izbori.

Glasati, ako već niste, možete ovdje.

Mi ćemo rezultate objavljivati jednom mjesečno.