Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je sjednicu započela žustrom raspravom već oko utvrđivanja dnevnog reda, kada je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić zatražio da se na dnevni red uvrsti zaduženje Grada od 190 milijuna kuna za komunalnu infrastrukturu, a Klub HDZ-HSP AS-BUZ zatražio stanku.

HDZ nezadovoljan zaduženjem bez objašnjenja

“Tražimo stanku jer želimo da nam se to podrobnije objasni. Povijest nas je naučila da se svako zaduženje unazad šest godina objašnjava da je za projekte komunalne infrastrukture, no njihova realizacija je iz godine u godinu sve manja”, upozorio je potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ), a nakon Kojićeva objašnjenja zastupnici su podržali zaduženje.

Nezadovoljan i SDP

Nezadovoljan je bio i potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP), i to prijedlogom izmjena odluke o prihvaćanju osnivačkih prava nad ustanovom Upravljanje sportskim objektima na Grad Zagreb, koje je većina na prijedlog SDP-a ‘izbacila’ iz dnevnog reda.

“Kamp Svetice, 80.000 kvadrata, poklonili smo Hrvatskom nogometnom savezu. Ne znamo kad tamo počinje gradnja, što će tamo biti, koji će biti javni interes za građane Zagreba, a sada se ide s izdvajanjem 10.000 kvadrata teniskih centara, koji ‘kakti’ akumuliraju gubitak, odnosno trošak”, rekao je Bernardić novinarima.

Ako su teniski centri neprofitabilni, znači li to da se njima neprofitabilno upravlja, upitao je te poručio da se “ne smijemo dovesti u situaciju da prvo uništimo, a onda to dajemo nekom privatniku da to spašava”.

Bernaradić ističe da Grad Zagreb mora zaštiti svoje najvrjednije prostore, sportske i druge, svoje trgove, najavivši da će gradski zastupnici SDP-a zbog toga predložiti izradu mape najvrjednijih gradskih prostora, po uzoru na London, koja će štititi i oplemenjivati najvrijednije gradske prostore.

Poručuje i da je prije stavljanja točke na dnevni red potrebna analiza i prijedlog novog modela upravljanja prije nego se objekti maknu iz sastava Grada.

“Moramo prvo skočiti, pa reći hop. Ne može se sve raditi napamet, na slijepo. Znate kako je završila priča oko izdvajanja podružnica Zagrebačkog holdinga – investitor, to jest, kreditor je rekao ‘ne’. Dakle, kada se nešto radi bez analize i bez plana, obično ne uspije. Želimo da grad funkcionira i da se najbolja rješenja nađu, a ne da se rješenja traže poprijeko, od Skupštine do Skupštine, i uvijek je nešto hitno”, istaknuo je Bernardić.

(Hina)