Izmjene i dopune odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana (GUP) Sesveta, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor ocijenio je najvažnijom točkom na današnjoj skupštinskoj sjednici jer će se napokon riješiti niz pitanja važnih za građane – poduzetnici će moći realizirati svoje projekte, preispitat će se legalizacija, a domicilno stanovništvo dobit će naknadu za svoju imovinu.

Kosor je na konferenciji za novinare rekao da bi, na prijedlog Kluba HSLS-HSS, Gradska uprava do 31. prosinca 2016. morala otkupiti od građana sve parcele rezervirane za javnu namjenu – za gradnju vrtića škola, parkova i drugih javnih objekata. “Ako ne, onda im treba vratiti te parcele kako bi građani mogli raspolagati svojom imovinom – graditi kuće ili prodati zemljište. Za 100-tinjak obitelji u Sesvetama to je važnije od bilo kakve ‘prepucancije’ na sjednici Gradske skupštine”, poručio je Kosor.

Podsjetio je da se već pet godina predlaže pa odgađa donošenje izmjena i dopuna GUP-a Sesveta, a da će se sad potaknuti investicijske aktivnosti i da će se u najvećem broju pokušati riještiti legalizacija.

“Izborili smo da se zajedno s time nađe i rješenje za građane koji nisu mogli raspolagati svojom privatnom imovinom. Podržao nas je Klub HDZ-HSP AS-BUZ i gradonačelnik jer se radi se o stotinama obitelji koje na to čekaju 20-30 godina”, dodao je.

Nenad Matić (HSS) dosadašnju je situaciju usporedio s restoranom gdje se rezervira mjesto, ali se ne dođe na objed.

“To vam je kao da u restoranu od 10 stolova rezervirate pet i ne dođete. To se događa ljudima koji ondje žive i naslijedili su zemljište koje je Grad rezervirao, a ništa ne gradi ili izgradi školu, ali 500 metara dalje”, rekao je Matić.

Kosor i Matić izrazili su uvjerenje da će i GUP Zagreba biti usvojen do kraja godine te istaknuli da će i tada imati slično stajalište – da se na području Grada ne mogu rezervirati privatne parcele, a istodobno gradske zelene površine prenamijenjivati u građevinska područja.

“Grad Zagreb treba čuvati svoje zelene površine”, poručili su.

Na upit koliko će novca Grad izdvojiti za naknade građanima Sesveta, Kosor je odgovorio da je to posao o kojem treba brinuti Gradska uprava, u prijedlogu proračuna za 2016.

Ocijenio je da je u zadnjih 20 godina Grad na neki način bilo osporavao privatno vlasništvo jer je, kazao je, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport automatizmom uvijek odbio zahtjeve građana za prenamjenom, a radilo se o njihovoj imovini.

(Hina) xbdj/xbma ymć