SDP-ov gradski zastupnik Dominik Etlinger je na svojem Facebook profilu izrazio sumnju u najavu gradonačelnika Bandića i drugih gradskih čelnika da će se troškovi građana za odvoz otpada smanjiti, a da će kvaliteta usluge ostati ista.

“Gradska uprava hvali se na sva zvona da će Zagrepčani dobiti manje račune za odvoz otpada. To je nepotpuna informacija. Istina koju se pokušava sakriti je da će cijene biti smanjene zbog smanjene kvalitete usluge. Manji broj odvoza znači manju kvalitetu usluge. No, uz poluistinu koja se plasira, servira nam se i jedna potpuna laž, a to je da će time potaknuti povećanje stope odvojeno prikupljenog otpada po kojem smo daleko najgori u EU. Neće. Argumentacija da će građani vršiti primarnu selekciju otpada kako nebi pretrpavali kante jednostavno ne stoji. Istraživanja i praksa pokazuju kako ljude na primarnu selekciju motivira fer sustav naplate prema realno stvorenom otpadu u kućanstvu. Pojednostavljeno, plati onoliko koliko otpada stvoriš. To je ono što konstantno predlažemo, a ekipa predvođena Bandićem nije u stanju provesti”, stoji u Etlingerovoj objavi.

Također, Etlinger je usporedio stanovnike Zagreba i Ljubljane te istaknuo velike razlike u navikama sortiranja otpada. Uz tekst, zastupnik je priložio i prigodnu fotografiju.

13902727_10154588118106842_1346237447437789746_n“To je razlika između Ljubljane koja odvaja 55% i Zagreba koji je na mizernih 1%. Problem je u sustavu, a ne u mentalitetu kako neki pokušavaju pogrešno prikazati. Ipak, postoje određeni problemi s mentalitetom pojedinaca koji su nas doveli u ovu nezavidnu situaciju. Zbog njihove ekološke neosviještenosti, nebrige, neznanja, te pogrešnih i štetnih odluka smo tu gdje jesmo”, zaključio je Etlinger.