U sklopu dnevne rubrike Jutarnji chat te kampanje Zaokruži ženu, razgovarali smo s HDZ-ovom kandidatkinjom u II. izbornoj jedinici Sandom Kulić Makar. Kako teku pripreme za Parlamentarne izbore, kakva su očekivanje, kakav status imaju žene u hrvatskoj politici te mnoge druge stvari pročitajte u nastavku.

Dobar dan. Evo, hvala sto ste našli vremena. Kako ste i kakav je dan? Nadam se da sve prolazi po planu i programu jer su izbori “iza ugla”.

Dobar dan i Vama i najprije hvala sto ste me kontaktirali. Vrlo sam dobro i jako sam optimistična zbog programa koji je Hrvatska demokratska zajednica danas u Muzeju Mimara prezentirala široj javnosti. Veselim se njegovoj provedbi. Nakon prezentacije programa, nastavili smo sa sastancima vezano uz terensku provedbu kampanje osobito na području druge izborne jedinice za koje vjerujem da ce se odužiti do večeri.

Sva sreća da smo Vas onda uspjeli uloviti za ovaj chat. Nego, možemo odmah o izborima. Kao da je uvod iz neke narodne šale, našli ste se na listi za II. izbornu jedinicu s Hasom(Zlatkom Hasanbegovićem) i Vasom(Milijanom Brkićem). Ako imamo Hasu i Vasu, jeste li vi onda Fata te liste ili je vaša kolegica Maletić glavni ženski akter?

Sve kandidatkinje i kandidati na našoj listi za drugu izbornu jedinici su osobno, profesionalno i politički vrlo dobri i kvalitetni ljudi. Tako i kolegica Maletić i kolege Brkić i Hasanbegović. Ne bih se upuštala u viceve o Fati, koja je u istima uvijek bila podložna muškarcima, što ja nisam.

Poštujem kolegice i kolege, no mislim da sam svojom dosadašnjom profesionalnom i političkom karijerom na području druge izborne jedinice dovoljno prepoznatljiva i da ću brojem preferencijalnih glasova značajno doprinijeti listi Hrvatske demokratske zajednice u cjelini.

Pretpostavljam da vam je onda izuzetno drago da je žena nositeljica vaše liste. Recite nam, kakav je po vama status žena u politici te jesu li žene dovoljno zastupljene u hrvatskoj političkoj sceni?

Apsolutno mi je drago da je kolegica Maletić nositeljica liste u drugoj izbornoj jedinici. Smatram da bi trebalo biti vise zena u politici. Ravnopravnost spolova jedan je od prioriteta naših politika. Aktivno i jednakopravno sudjelovanje zena i muškaraca u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu preduvjet je hrvatskog društvenog razvoja. Ne zaboravimo da je upravo HDZ dao prvu zenu Predsjednicu RH.

Inače, kakva su vaša očekivanja od ovih Parlamentarnih izbora? Usudite li se raditi prognoze ili ćete ipak pričekati gašenje birališta?

Spremna sam prognozirati pobjedu Hrvatske demokratske zajednice. Smatram da imamo najboljeg lidera u ovom trenutku i jako dobar tim koji zna kako provesti program HDZ-a za boljitak cijele zemlje.

I za kraj, možda neka poruka hrvatskim biračima?

Biračicama i biračima želim poručiti neka svakako izađu na izbore 11. rujna. U pitanju je budućnost Hrvatske. Imamo najbolji program i tim ljudi i znamo kako ga provesti. Izaberite jedinu najbolju opciju, a to je Hrvatska demokratska zajednica.

Hvala Vam na razgovoru i sretno u rujnu.

Naravno, hvala i Vama na vremenu i lijepim željama.