Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je u četvrtak optužnicu protiv osam bivših pripadnika Centra za obuku Jahorina u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, a tereti ih se za ubojstvo više stotina bošnjačkih civila u srpnju 1995. godine, priopćeno je danas iz ovog tužiteljstva.

“Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je Nedeljka Milidargovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinicu, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića koji se terete da su organizirali i sudjelovali u egzekuciji kao supočinitelji”, navedeno je u priopćenju srbijanskog tužiteljstva, koje je ovaj predmet ocijenilo kao “primjer izuzetne regionalne suradnje između tužiteljstava Srbije i BiH”.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević istaknuo je danas da optužnica za ratni zločin u Srebrenici “pokazuje odnos Srbije prema najvećem ratnom zločinu koji je počinjen u Europi poslije Drugog svjetskog rata” i da “nijedna žrtva i niti jedan ratni zločinac neće biti zaboravljeni”.

“Predmet ‘Srebrenica – Kravice’ primjer je izuzetne regionalne suradnje Tužilaštva za ratne zločine i Tužilaštva BiH u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Srbije i policijom u BiH”, rekao je Vukčević agenciji Tanjug.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru sela Kravice u srpnju 1995. do sada je identificirano više od 1.300 bošnjačkih civila, čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Priopćenje o optužnici u slučaju Srebrenica-Kravice objavljeno je u Beogradu istovremeno kad je i u Sarajevu priopćeno da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv ratnog zapovjednika Srebrenice Nasera Orića, optuženog za ratni zločin nad troje Srba u Podrinju 1992. godine, o kojem su srbijansko pravosuđe i istražni organi ranije dostavili podatke kolegama u BiH.

Tužiteljstvo BiH tijekom dana je pozdravilo podizanje optužnica za zločine počinjene protiv Bošnjaka na području Srebrenice. U priopćenju Tužiteljstva biH ističe se kako je optužnica protiv osmorice srbijanskih državljana rezultat dobre suradnje pravosudnih tijela dvije zemlje, kao i nastojanja u cijeloj regiji čiji je cilj spriječiti da počinitelji ratnih zločina ostanu nekažnjeni.

(Hina)