Uz dugotrajan pljesak brojne publike te uz podjelu potvrda i zahvalnica, sinoć je u Sutivanu na otoku Braču uz odličnu baletnu predstavu završeno četvrto izdanje Međunarodnog ljetnog baletnog seminara.

FB_IMG_1470569235563Već tradicionalno, na završnom nastupu polaznici su pokazali dio onoga što su naučili od baletnih eksperata na dvotjednoj radionici. Mlade balerine i baletani njih 20 iz Hrvatske, Češke, Slovačke, Ukrajine, Belgije i SAD-a sutivansko iskustvo ocjenjuju neprocjenjivim i nezaboravnim. Osim novih znanja i vještina stekli su i nove prijatelje, a nakon napornih treninga bilo je vremena i za zajedničke izlete, uživanje na prekrasnim sutivanskim plažama ali i za večernje izlaske.

FB_IMG_1470569254957Program klasičnog baleta, uz strogi režim jutarnjih i poslijepodnevnih treninga vodila je nacionalna prvakinja baleta Almira Osmanović koja ističe kako je divno raditi s mladim talentiranim i ambicioznim ljudima. Kao mantru i ove godine ponavlja da uvijek može bolje u što ćemo se, najavljuje,  uvjeriti već na petom izdanju Seminara koji je upisan u kalendar europskih baletni škola.

Za karakterne plesove i ove je godine bio zadužen Jewgenij Zakhracenko iskusni profesor s Berlinske baletne akademije, a  kao dio profesionalnog tima, kao i prethodnih godina, sudjelovala je i Ljudmila Šumarova, profesorica klavira i korepetitorica u zagrebačkom HNK-u.

Voditeljica cijelog projekta je Renata Skovron, balerina s bogatim iskustvom u Hrvatskoj i inozemstvu, a na Braču poznata i kao voditeljica plesnog studija Renata.

Velika podrška voditeljima i polaznicima Seminara bilo je jednodnevno sudjelovanje ravnatelja Baleta u zagrebačkom HNK-u Leonarda Jakovine koji je čestitao kolegama na uspjehu i ponajprije entuzijazmu te najavio jači osobni angažman u narednom periodu.

Kao gostujući pedagog Seminar je uveličala i Regina Kaupuža aktualna voditeljica Internacionalnog pribaltičkog natjecanja, eminentna baletna pedagoginja i koreografkinja.

Na završnoj svečanosti organizatori su uručili zahvalnice  svima koji su na bilo koji način podržali projekt,  a posebno su izdvojili vodstvo Općine Sutivan i načelnika Ranka Blaževića koji je prepoznao edukativno – turistički ali i visoko profesionalni značaj Seminara  kao dodanu vrijednost postojećim atraktivnostima.

A kao odgovor na mnoge upite, organizatori već za sljedeću godinu najavljuju i satove za rekreativce koji žele zaviriti u svijet baleta uz pomoć  baletnih autoriteta.