Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u četvrtak devetero palestinske djece koja su stigla u Hrvatsku 28. kolovoza i do danas su boravila na liječenju bolesti respiratornih organa u specijalnoj bolnici Thalassotherapia Crikvenica.

I ove godine Ministarstvo vanjskih i europskih poslova provodi projekt “Zdravo dijete danas – pokretač razvoja sutra”, zdravstvene rehabilitacije palestinske djece s poteškoćama u disanju.

Radi se o projektu u okviru razvojne suradnje Republike Hrvatske i Palestinske samouprave koji se uspješno provodi već treću godinu, a ministrica Pusić je, izrazivši zadovoljstvo projektom, najavila je da će se on nastaviti i iduće.

Provedba projekta rezultirala je i potencijalnom suradnjom oko nabave inhalatora za opremanje medicinskih centara na palestinskim područjima, daljnje obuke i prijenosa znanja hrvatskih liječnika palestinskima u bolnicama na Zapadnoj obali, odnosno stipendiranjem dvoje djece sudionika projekta za stjecanje visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Od iduće godine planira se provedba projekta medicinske rehabilitacije nove skupine palestinske djece u Hrvatskoj, među kojima će po prvi put biti djeca iz Gaze, s mogućnošću pratnje palestinskih liječnika koji se specijaliziraju u području medicinske rehabilitacije bolesti respiratornih organa.

(Hina)