Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u intervjuu za Dnevnik HRT-a poručio je u četvrtak premijeru Zoranu Milanoviću da se “ponaša kao pomahnitali Djed Mraz, koji s tuđom karticom u debelom minusu, kupuje poklone i dijeli ih, zato jer mu to treba kako bi zadržao vlast na predstojećim parlamentarnim izborima”.

Upozorio je kako su, međutim, vlasnici te kartice hrvatski građani koji će sve to i platiti, a nove je odluke premijera Milanovića nazvao predizbornim populizmom.

Karamarko je odbacio Milanovićeve optužbe kako je on politička kukavica jer ne želi sučeljavanje, uzvrativši kako je odnio pobjede na nekoliko izbora otkako vodi HDZ, da ima konkretan program za oporavak Hrvatske te da je spreman služiti narodu, a ne vladati njime i boriti se za podizanje kvalitete života građana pa ne može biti politička kukavica.

Premijer Milanović je neuspješan i nema to hrabrosti priznati i to je politički kukavičluk, ustvrdio je Karamarko dodavši kako ne zna na temelju čega Milanović bazira svoj optimizam najavljujući pobjedu na predstojećim izborima. Istaknuo je da je za svog mandata Milanović za novih 100 milijardi kuna zadužio Hrvatsku, a sve dosadašnje vlade za 212 milijardi te da je proračunski deficit narastao na 17 milijardi kuna. “Izgubljeno je 100.000 radnih mjesta, a zemlju napustilo 100.000 građana”, rekao je Karamarko.

Upitan je li agent banaka, za što ga je optužio premijer Milanović budući se zalaže za “crnogorski model” rješenja problema dužnika s kreditima u švicarskim francima (prema kojem bi trošak sanacije bio podijeljen između banaka, države i dužnika), Karamarko je rekao kako je “agent zapravo Milanović jer će upravo model koji predlaže Vlada najviše pogodovati bankama”.

Agenti banaka su oni koji su Hrvatsku doveli u dužničko ropstvo.

Agenti banaka su oni koji su Hrvatsku doveli u dužničko ropstvo, zaduživši zemlju za novih 100 milijardi kuna, naglasio je Karamarko. Predložili smo “crnogorski model”, jer bi se njime rasteretio proračun i ne bi opteretili porezne obveznike, rekao je Karamarko nazvavši Vladin model populističkim, kao i podjelu vaučera i ono što ide umirovljenicima, jer drži kako sve to nije dobro jer se stvaraju obveze koje ćemo svi mi ubrzo morati platiti.

Odgovarajući na novinarski upit Karamarko je rekao kako se “služi engleskim jezikom, ali ne prevodi Shakespearea, no da sudbina zemlje neće ovisiti o nijansama njegova poznavanja engleskog jezika, jer namjerava imati prevoditelja. “Milanović je vjerojatno dobar anglist, ali Hrvatska od toga nema nikakve koristi”, rekao je Karamarko dodavši ako je kraj svih loših, jedina dobra stvar što Milanović zna engleski, onda smo stvarno u lošoj poziciji.

Po njegovim riječima to nije uvjet za dobrog premijera nego je uvjet konzistentan i kvalitetan gospodarski program, vjerodostojnost u političkim stavovima, da želi popraviti kvalitetu života u zemlji te da zna kako spriječiti iseljavanje građana i izvući zemlju iz neprilika.

Upitan o sučeljavanju s premijerom Milanovićem, Karamarko je rekao kako će to učiniti bude li potrebno.

“Milanović želi profitirati u zadnji čas osobnim uvredama i napadima i to nije dobro jer širi lošu atmosferu u kojoj ne želim sudjelovati. Ne želim ga vrijeđati, pogotovo ne na taj način. Milanović mora hrvatskom narodu objasniti koji su rezultati njegove politike, zašto je hrvatski narod zavukao ne u mišju rupu, nego u krater”, rekao je. O Grčkoj su, istaknuo je, svi pričali, a o Hrvatskoj nitko ne govori, a to je napravio Zoran Milanović i hrvatska Vlada.

“Hrvatskom narodu želimo pokazati što ćemo učiniti kako bismo sačuvali radna mjesta i otvorili perspektivu, istaknuo je Karamarko.

Na upit u vezi s praćenjem bivšeg ministra financija Slavka Linića, Karamarko je rekao kako je “bilo indicija da je vlast zlorabila PNUSKOK te da bi za to netko trebao odgovarati i da za takve slučajeve padaju i vlade”.

Odbacio je tvrdnje o navodnom tajnom paktiranju s bivšim predsjednikom Republike Ivom Josipovićem rekavši kako poštuje to što je Josipović rekao istinu da on (Karamarko) nije bio na popisu UDB-inih suradnika, ali da su politički vrlo različiti.

Upitan je li moguća poslijeizborna suradnja s Josipovićem i predsjednikom reformista Radimirom Čačićem, Karamarko je rekao kako već imaju Domoljubnu koaliciju te da će pozvati sve koji žele pridonijeti boljem životu u Hrvatskoj i dobro hrvatskoj državi da se popravi njezin status te da prestane biti mišja rupa EU.

(Hina)